Veelgestelde vragen

Ebema_LivingCity heeft een breed productgamma voor de openbare ruimte. Met kwalitatieve producten die best met de juiste zorg en kennis van zaken besteld en geplaatst worden. Ebema bestaat sinds 1946. Sommige vragen over onze producten zijn dan ook niet nieuw. We bundelen ze graag voor jou op deze pagina. Kies hieronder de categorie waaronder jouw vraag valt en ga direct naar de vragen hierover. Klik op jouw vraag en het antwoord verschijnt. Vind je jouw antwoord niet terug? Stuur ons dan een bericht via de link onderaan.

Gamma

Is het mogelijk om verschillende formaten onderling te combineren?

Ja. De betonproducten van Ebema_LivingCity zijn maatvast. Tegels met dezelfde dikte en gelijke afstandsvlakken kun je combineren. Ons gamma bevat ook klinkers met dezelfde dikte als bepaalde tegels. Dat maakt creatief combineren mogelijk.

Let wel: tussen twee verschillende producten kan er een verschil in tint zitten. 

Zijn alle formaten en kleuren continu op stock?

Ons gamma omvat een grote diversiteit aan producten in verschillende kleuren, afwerkingen en formaten. Veel producten zijn snel leverbaar, maar niet elk product is continu voorradig in elke (kleur)combinatie. Dergelijke niet-courante producten produceren we na bestelling in de gevraagde hoeveelheid.

Vanaf welke hoeveelheid produceren jullie niet-courante producten?

Dat hangt af van het totaalproject en het type product.

Voor bestrating is de minimale bestelhoeveelheid +/- 100 vierkante meter. Voor hoeveelheden kleiner dan 500 vierkante meter rekenen we instelkosten aan. Bij bestellingen van meer dan 500 vierkante meter per kleur/formaat is er geen instelkost. Voor lijnvormige elementen is er maatwerk mogelijk vanaf +/- 50 à 100 lopende meter.

Maatwerk in gietbeton produceren we al vanaf 1 stuk. De betonexperts van onze dienst CustomConcrete denken graag mee. Samen geven ze vorm aan jouw idee. Van een gloednieuwe kleur in ons CreativeLab tot nieuwe unieke vormen en uitvoeringen.

Heb je vragen voor een specifiek project, idee of ontwerp? Neem contact met ons op.

Waar kan ik terecht met technische vragen?

Je vindt op de product pagina’s meer technische informatie over onze producten. Heb je vragen over de plaatsing, dan vind je hier onze plaatsingsvoorschriften.
Heb je bijkomende vragen, aarzel dan niet om ons rechtstreeks te contacteren.

Waar vind ik informatie over de prijzen van de betonproducten?

Neem contact met ons op en we helpen je met plezier verder.

Hoelang is de wachttijd voor producten die niet in voorraad zijn?

Voor niet-courante producten die niet in voorraad zijn, starten we het productieproces op in overleg met de klant. In overleg met onze productieploeg bepalen we het leverschema én de levertijden. Door de schaarste van sommige grondstoffen moeten we soms rekening houden met langere levertijden van onze leveranciers.

Heb je een specifieke vraag over een bestelling? Neem contact op met onze Dienst Logistiek.

Waarom heeft het Cassaia-gamma geen boordstenen, palissades, trappen of Megategels?

Ons Cassaia-gamma bestaat uit betonstenen zonder afschuining (ook wel velling of facet genoemd). Deze klinkers worden verouderd of ‘gerammeld’: de moderne versie van ‘trommelen’. Dat gebeurt met metalen hamertjes die heel snel en met grote kracht op de randen slaan. Die behandeling geeft de Cassaia haar typische afgebrokkelde randjes, goed voor een verouderde, landelijke, nostalgische look.

Klinkers zonder facet kunnen we ‘verouderen’ omdat ze compact zijn. Grotere elementen zoals trappen, palissades, boordstenen en Megatagels zijn niet geschikt voor deze behandeling. Toch is de Cassaia ook geschikt voor totaalconcepten. De Carreau-producten zijn verkrijgbaar in exact dezelfde kleuren maar dan niet-verouderd of ongerammeld. Hierdoor is het mogelijk om beide productlijnen te combineren.

Informatie opvragen

Waar vind ik documentatie over de producten?

De Ebema-zakcataloog, onze brochures, keuringscertificaten, … zijn downloadbaar in ons Downloadcenter. Je kunt ook gedrukte exemplaren aanvragen via dit contactformulier.

Indien beschikbaar tonen we ook de bestekteksten, de declaration of performance, technische tekeningen en informatie over specifieke producten. Dat gebeurt wanneer je op deze website in de productsectie op de detailpagina een artikel hebt geconfigureerd.

Waar vind ik keuringsattesten?

Keuringscertificaten zoals Benor (PTV), Komo en CE vind je op deze website in het Downloadcenter.
Indien ze beschikbaar zijn, worden deze certificaten ook getoond wanneer je op deze website in de productsectie op de detailpagina van een artikel bent.

Wat is er te zien op de Expo en in het Objects Park?

In onze Stone&Style Expo in Zutendaal (1700 m²) tonen we diverse toepassingen en combinatiemogelijkheden van onze betonoplossingen voor tuin, terras en inrit. Bezoekers kunnen 6 verschillende oppervlaktestructuren ervaren, en ontdekken er producten in meer dan 30 kleuren.

In het Objects Park in Zutendaal tonen we een selectie van onze producten in Smooth zelfverdichtend beton. Van grootformaattegels, stapstenen, banken en tafels tot plantenbakken en ander straatmeubilair. Dit zowel in standaarduitvoering als maatwerk. In het Objects Park kun je ook de verschillende afwerkingen in zelfverdichtend beton bekijken. Denk aan geslepen, gezuurd, antislip, gestraald, …

Een bedrijfsbezoek en/of rondleiding in ons Objects Park? Neem contact met ons op.

Waar vraag ik technische fiches aan?

Elk product heeft een aparte detailpagina. Op deze pagina’s kun je vlot een bestektekst mét tekening genereren en downloaden. Voor producten op maat maken we de technische fiches op na bestelling.

Heb je nog bijkomende vragen? Neem gerust contact op met ons.

Ik plan een project met maatwerk in prefabbeton

Fijn! Daar zijn wij net goed in! Neem contact op voor een bezoek aan ons Ebema_CreativeLab. Daar bekijken we formaten, oppervlaktestructuren, kleuren en toepassingen. Je ziet, voelt en wordt geïnspireerd. Onze betontechnologen creëren een product naar jouw keuze.

Ontdek het CreativeLab. Meer info over CustomConcrete.

Kan ik realisaties bekijken?

Op onze website vind je een ruim overzicht van referentieprojecten. Met beeldmateriaal en vaak een woordje uitleg. Vaak vermelden deze fotoreferenties ook de gebruikte producten. Een product niet ontdekt in één van onze referenties? Neem gerust contact met ons op.

Waar vind ik de belastingsklasse van bestratingsproducten?

Er zijn twee manieren om de belastingsklasse terug te vinden.
Op de productzoekpagina kun je filteren op de belastingsklasse van een bepaalde productgroep.
Of ga naar de detailpagina van het product, configureer je artikel en kijk onder ‘producteigenschappen’. Daar vind je dan de verkeersbelasting of de belastingsklasse terug.

In de eerste plaats vind je de belastingsklasse terug voor onze waterdoorlatende producten: de Eco Solutions.

Wat is Benor?

Ebema kiest voor kwaliteit. Veel van onze producten dragen het Benor-kwaliteitslabel. Benor (BE) en KOMO (NL) zijn keuringen die worden verricht op het productieproces.

Moet ik een Benor-toeslag betalen?

Wanneer we producten onder Benor-kwaliteitslabel maken, moet je een Benor-toeslag betalen. Je vindt deze toeslag terug op je offerte.

Hoe vraag ik stalen van oppervlaktestructuren en kleuren aan?

Vul dit formulier in en onze salesafdeling helpt je graag verder.

Kleuren

Hebben alle bestratingsmaterialen binnen één pak dezelfde kleurnuances?

Wij gebruiken natuurlijke grondstoffen voor de productie van onze materialen. Hierdoor zijn beperkte kleurafwijkingen mogelijk. Door de betonklinkers of tegels bij plaatsing te mengen uit minimum drie pakken, krijgt de bestrating een mooi kleurbeeld en vermijd je grote kleurverschillen. Door het natuurlijke verouderingsproces verminderen na verloop van tijd eventuele kleurverschillen.

Hoelang behouden betonproducten hun kleur?

Door natuurlijke processen zoals zonlicht, hevige regenbuien en forse vrieskou boeten kleuren altijd lichtjes in op intensiteit.

• Het Classic-gamma bevat een reeks felle en scherpe kleuren. In het eerste jaar verzachten die lichtjes, daarna blijft de kleur verder stabiel.

• Het Naturock of Differado-gamma heeft een natuurlijke kleurvastheid. Dat komt door de meer kleurvaste natuursteengranulaten. Die komen door het bijzondere uitwasprocedé (Naturock) of het staalstralen (Differado) aan de oppervlakte te liggen.

• Producten met een Intense-afwerking hebben een diepe kleurvastheid. Zij ondergingen een extra impregnering. Hierdoor hebben zon en vocht minder impact. Het product is bovendien tijdelijk water- en vuilafstotend en heeft een sterk verminderde kans op kalkuitbloei. Deze Intense-afwerking gebeurt standaard voor een aantal producten in het tuingamma. In het LivingCity-gamma voor de openbare ruimte is de Intense-afwerking een optie die de klant kan kiezen. We kunnen de Intense-afwerking toevoegen aan elke kleur.

Wat is het verschil tussen geverfd en gekleurd beton?

Bij gekleurd beton zit de verf ín het beton. De kleur wordt toegevoegd in het productieproces. Bij geverfd beton ligt de kleur óp het beton dankzij een nabehandeling. Geverfd beton is iets feller van kleur en springt dus meer in het oog. Houd rekening met een verlies van kleur over de jaren. Dan is het natuurlijk perfect mogelijk de producten opnieuw te verven.

Welke kleur is het meest geschikt voor welk project?

1. Gebruik bij voorkeur donkere stenen op parkeerplaatsen en inritten. Zo vallen olie- en bandensporen minder op.

2. Vermijd het gebruik van lichte tinten onder noten- en fruitbomen. Vallende bolsters, vruchten of bladeren veroorzaken soms vlekken.

3. Genuanceerde kleuren vragen een minimale oppervlakte van 40 m². Anders komt de nuancering onvoldoende tot haar recht.

4. Wil je opvallende tintverschillen vermijden? Meng dan producten uit minstens drie verschillende pakken.

Maatwerk

Kan ik als opdrachtgever, ontwerper of uitvoerder zelf een product ontwikkelen?

Ebema verbetert ruimte en gaat voor sterk maatwerk. Onze LivingCity-experts denken graag met je mee. Samen geven we vorm aan jouw idee. Van een gloednieuwe kleur in ons CreativeLab tot nieuwe unieke vormen en uitvoeringen.
Heb je vragen voor een specifiek project, idee of ontwerp? Of wens je een bezoek aan ons Ebema_CreativeLab te boeken? Neem contact met ons op.

Welke producten kunnen jullie in maatwerk prefabbeton maken?

Zeer veel, zoniet alles uit ons gamma kunnen we op maat produceren. Van boordstenen over klinkers en tegels tot putten, greppels, stadsmeubilair en zoveel meer. Zowel op vlak van maatwerkkleuren, andere formaten, nieuwe oppervlaktestructuren en behandelingen. Maatwerk is zelfs mogelijk voor een compleet nieuw product of gloednieuwe toepassing. Voorbeelden uit het verleden zijn onder andere de Aviena Circle en de Waterbench.

Heb je vragen voor een specifiek project, idee of ontwerp? Of wil je een bezoek aan ons CreativeLab boeken? Neem contact met ons op.

Waar kan ik terecht met technische vragen over maatwerk?

In dit formulier kun je al jouw vragen bundelen. Gelieve zoveel mogelijk details zoals kleur, aantallen, afwerking, locatie, …  mee te geven. Zo kunnen we je meteen gericht en efficiënt antwoorden.

Hoeveel kost maatwerk?

Dat hangt af van project tot project. We geven graag een gerichte prijsinschatting voor een specifiek project. Neem gerust contact op met onze CustomConcrete-dienst.

Vanaf welke hoeveelheid is maatwerk mogelijk?

Voor bestrating is de minimum bestelhoeveelheid +/- 100 vierkante meter. Voor hoeveelheden kleiner dan 500 vierkante meter rekenen we hiervoor instelkosten aan. Bij bestellingen van meer dan 500 vierkante meter per kleur/formaat is er geen instelkost. Voor lijnvormige elementen is een maatwerkproductie mogelijk vanaf +/- 50 à 100 lopende meter.

Maatwerk in gietbeton produceren we al vanaf 1 stuk. De betonexperts van onze dienst CustomConcrete denken graag mee. Samen geven ze vorm aan jouw idee. Van een gloednieuwe kleur in ons CreativeLab tot nieuwe unieke vormen en uitvoeringen.

• Voor elementen in architectonisch beton neem je contact op met het CustomConcrete-team.

• Voor ander maatwerk – ongeacht kleur, afmeting of combinatie – denkt ons salesteam graag met je mee.

Hoe is jullie technische ondersteuning?

Bij maatwerk voorzien onze technische tekenaars alle plannen van de te maken prefab-elementen. Deze bespreken we met de klant. We passen ze aan tot we de gewenste oplossing hebben gevonden.

Staat er een limiet op de afmetingen?

Natuurlijk is er een limiet. Door productiemethode, transport, vormen of hanteerbaarheid zijn we beperkt in gewicht en afmetingen. Maar creativiteit kan voor oplossingen zorgen. Misschien kan het gevraagde maatwerk in meerdere elementen worden geproduceerd. Hoe groot, ruim of volumineus ook: samen met jou bedenkt Ebema telkens weer een geschikte oplossing.

Voorzien jullie ook alle opties zoals ledverlichting en hout?

We leveren alles in één pakket. Voor bijkomende afwerkingen en extra’s (verlichting, houten onderdelen, …) schakelen we vertrouwde partners in. Zo heb jij via Ebema_LivingCity altijd een single point of contact. Wil jij echter met je vertrouwde partner werken, dan kunnen we dat altijd in overleg bespreken.

Is een anti-graffiti behandeling mogelijk?

Ja. Bij al onze producten is een extra nabehandeling mogelijk om vlotter graffiti te verwijderen. Dit is een hoogwaardige en duurzame impregnering die in het beton dringt. Na verwijdering van eventuele graffiti is het niet nodig om de behandeling te herhalen. Deze extra impregnering is een extra optie die de klant apart moet aanvragen.

Plaatsing

Wat is de meest aangewezen manier om betonklinkers en betontegels te plaatsen?

Gedetailleerde info over de plaatsing van onze producten vind je op onze pagina Plaatsingsvoorschriften.

Wat is de meest aangewezen manier om Objects te plaatsen?

Het gamma Smooth Objects vereist een specifieke aanpak. Daarom bieden we de mogelijkheid om deze betonelementen meteen op de juiste locatie te leveren én te lossen. Bekijk onze voorwaarden. Meer info over de plaatsing van Objects vind je hier.

Is machinale plaatsing van bestrating mogelijk?

Onze klemmenfolder bevat alle informatie voor de plaatsing van bestrating met de hulp van mechanische of vacuümklemmen, inclusief een lijst van de verhuurcentra.

Nemen jullie hijshaken terug?

Om veiligheidsredenen mogen hijshaken maar één keer gebruikt worden. We nemen ze dus niet terug na de plaatsing.

Hoe voorkom je vlekken tijdens de plaatsing van bestratingsmaterialen?

Cement, stabilisé, fijne zand- of kleideeltjes: ze kunnen bij de plaatsing vlekken maken op tegels en klinkers. Die blijven soms langdurig zichtbaar. De volgende tips helpen om dergelijke vlekken te voorkomen.

  1. Wie klinkers of tegels verzaagt, spoelt en borstelt ze best overvloedig af met zuiver water.
  2. Voer de zaagwerken nooit uit op bestrating die al geplaatst is.
  3. Reinig betonklinkers en betontegels regelmatig met zuiver water, ook als de plaatsing nog niet volledig is afgerond.
  4. Dek eventueel de bestrating af met plasticfolie om hardnekkige vervuiling door cement, zandcement, kleihoudend zand, ... te voorkomen.
  5. Verwijder de plasticfolie vervolgens zo snel mogelijk. Blijft het oppervlak te lang afgedekt? Dan veroorzaak je mogelijk kalkuitbloei.

Waarom leg je bestratingsmaterialen best op een straatlaag?

De straatlaag is een laag zuiver gebroken steenslag of gewassen zand die je op de fundering plaatst. De bestrating komt direct op deze laag. De straatlaag werkt dikteverschillen in de fundering weg en vermindert de kans op kalkuitbloei. Deze laag mag je niet verdichten of aantrillen vóór de plaatsing van de bestratingsmaterialen. Trek ze gelijk met een rei en verdicht ze mee wanneer de betonstraatstenen worden afgetrild. Let op, Megategels mag je nooit aftrillen!

Bekijk voor meer info onze plaatsingsvoorschriften.

Hoe leg je een waterdoorlatende fundering aan?

We raden aan om de Eco Solutions-tegels altijd te voorzien van een waterdoorlatende fundering. Zo stroomt het hemelwater via de fundering vlot in de ondergrond. En dat zowel bij waterdoorlatende klinkers (door de klinker zelf) als waterpasserende klinkers en tegels (via de voegen).

In de plaatsingsvoorschriften voor Eco Solutions geven we meer uitleg over de ideale opbouw van een waterdoorlatende fundering.

Bijkomende tip!
Hou bij de aanleg rekening met het toepassingsgebied en de verwachte belasting. Op die manier worden verzakkingen vermeden en krijgen de wortels van de grasplanten voldoende lucht en ruimte om te groeien.

De onderbouw van de waterdoorlatende verharding bestaat daarom best uit twee onderdelen: een funderingslaag en een legbed of straatlaag. Bij een natte of weinig doorlatende ondergrond is voldoende drainage bovendien essentieel.

Hoe voorkom je dat water doorsijpelt in een muur of palissade?

Door een waterdichte folie tussen de aarde en het muurelement te plaatsen. Een dergelijke folie houdt het water tegen en vermindert zo het risico op vlekken door kalkuitbloei én groene aanslag.

Hoe diep plaats je een palissade in de grond?

Een derde van de totale hoogte van de palissade moet onder de grond. Zo is de palissade optimaal verankerd. Hou daar dus best rekening mee bij de keuze van de hoogte van de palissade.

Hoe hoog mag een Cliffstone of Walling Line-muur zijn?

Cliffstone Wallings bestaan in twee formaten: de kleinere Cliffstone Brick (30 x 10 x 10 cm) en de grotere Cliffstone Block (50 x 20 x 15 cm). Een Cliffstone Brick en de bocht Cliffstone Curve doen dienst als losstaande siermuur. Voor grondkeringen is een constructie met een steunmuur of L-element nodig.

De grotere Cliffstone Block fungeert als siermuur én grondkering. Als siermuur is er geen hoogtebeperking. Als grondkering adviseren we maximaal 5 blokken hoog te gaan. Voor hogere grondkeringen is een constructie met een steunmuur of L-element nodig.

De Walling Line vormt een prima keermuur tot maximaal 75 cm. Ook in dit geval is een steunmuur nodig als je de keermuur hoger wil.

Hoe voorkom je beschadigingen bij het aftrillen van de klinkers?

Een trilplaat voorzien van een rubberen zool voorkomt beschadigingen. De trilplaat en de rubberen zool moeten wel zuiver zijn. Resten van stabilisé hebben namelijk een schurend effect op klinkers. Dat leidt mogelijk tot moeilijk te verwijderen vlekken.

Onderhoud

Wat is de beste manier om klinkers en tegels te onderhouden?

1. Borstel de tegels en klinkers regelmatig af en reinig ze met water, maar niét met hoge druk. Een hogedrukreiniger beschadigt het oppervlak. De bestrating wordt dan poreuzer en ziet er vlugger groen en vuil uit.
2. Om algen en mos te verwijderen zijn er geschikte producten op de markt.
3. Na een schoonmaakbeurt is het aangewezen om de tegels opnieuw in te zanden zodat ze er weer als nieuw uitzien.
4. Na enkele jaren is het nuttig om de tegels en klinkers grondig te laten reinigen door een gespecialiseerde firma.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Hoe verwijder je olievlekken?

Snel reageren is de boodschap. Producten specifiek bedoeld om olie te verwijderen, lossen het probleem meestal op. Bijvoorbeeld Lösefix van Lithofin en HG Super Remover. Gebruik nooit een hogedrukreiniger! De hoge druk maakt de deklaag van de bestrating poreuzer, beschadigt die deklaag en laat bestrating er sneller groen en vuil uitzien.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Hoe verwijder je vetvlekken?

Vetvlekken verdwijnen vanzelf na enkele stevige regenbuien. Producten specifiek bedoeld om vetvlekken te verwijderen, lossen het probleem nog sneller op. Bijvoorbeeld Lösefix van Lithofin en HG Super Remover. Gebruik nooit een hogedrukreiniger! De hoge druk maakt de deklaag van de bestrating poreuzer, beschadigt die deklaag en laat bestrating er sneller groen en vuil uitzien.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Hoe groot is de kans op kalkuitbloei en kalkuitslag bij betonproducten?

Na verloop van tijd kunnen er witte vlekken op beton ontstaan. Dat is een natuurlijk proces dat zich kan voordoen bij alle producten op basis van cement. Je ziet het fenomeen ook bij bakstenen.

Water legt een soort film over het beton. Kalk die in het product vrijkomt, lost zich op in het water. Dit water verdampt en de kalk slaat neer op de stenen. Door het contact met de CO2 in de lucht transformeert de kalk tot een soort witte sluier van calciumcarbonaat. Die zet zich af op de stenen. Kalkuitslag is onschadelijk en heeft geen invloed op de kwaliteit van het product.

Deze witte vlekken verdwijnen vanzelf en nog net wat sneller bij veel regen en veelvuldig gebruik van de bestrating. Ook producten zoals Lithofin of HG cementsluierverwijderaar pakken kalkuitbloei aan. Let wel: het is belangrijk om dergelijke producten 100 % correct te gebruiken, zo niet kunnen de textuur en kleuren van de bestrating wijzigen.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Mag ik betonproducten kuisen met een hogedrukreiniger?

Neen. Dat maakt de deklaag van de bestrating poreuzer, beschadigt die deklaag en geeft groenaanslag en vuil meer kans om zich te hechten op het beton.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Mag je dooizout strooien op de betonproducten?

De meeste producten van Ebema_LivingCity zijn vorst- en dooizoutbestendig. Bij het gebruik van dooizout is het belangrijk dat er geen ophopingen zijn waardoor het dooizout te lang blijft liggen. Anders wordt het oppervlak mogelijk aangetast.

Let op: Smooth-producten uit gegoten beton zijn niét bestand tegen dooizout. Denk hieraan bij de keuze van tegels en klinkers.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Hoe verwijder je groene aanslag op tegels en klinkers?

Op vochtige oppervlakken krijgen algen en mos meer kans om te groeien. Het resultaat is een groene aanslag op de tegels, klinkers of trappen. Deze groene aanslag is makkelijk te verwijderen. We raden aan om de bestrating twee tot drie keer per jaar met een antimosproduct te spoelen of te overgieten. Test dergelijke producten best eerst even uit op een klein oppervlak op een minder zichtbare plek.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Worden ruwere betonproducten sneller groen?

Of een steen groen wordt, hangt vooral af van de porositeit: de mate waarin hij water absorbeert. Die porositeit wordt bepaald door de geslotenheid van het oppervlak en de hardheid van de granulaten.

Producten op een natte ondergrond of in een schaduwrijke omgeving worden sneller groen dan op een droge en zonnige plaats. De betonproducten van Ebema_LivingCity met een ruwer oppervlak hebben een optimale gesloten structuur. Ze zijn gemaakt van de beste en hardste granulaten. Hierdoor hebben ze een lage porositeit en lage wateropname. Mosvorming is bijgevolg minimaal.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Kun je betonbestrating invoegen met polymeerzand?

Invoegen resulteert mogelijk in vlekken die niet meer te verwijderen zijn. Een afgesloten voeg kan bovendien openbarsten bij warm weer. We begrijpen dat de optie om in te voegen geregeld gekozen wordt in het kader van onkruidbeheersing. Ga in dat geval voor polymeerzand van goede kwaliteit en volg de voorschriften van de fabrikant nauw op.

Meer informatie over het onderhoud van betonproducten.

Is de Megategel Smooth glad als het regent of vriest?

Tests in een gespecialiseerd labo tonen aan dat de Smooth-oppervlaktestructuur niet gladder is dan natuursteen. De tegels zijn zo ontworpen dat ze lichtjes bol staan. Dankzij de bolle vorm vloeit een deel van het regenwater van de tegel en trekt het de grond in. Dat vermindert de watergladheid.

De Megategels Smooth zijn niet bestand tegen dooizout en zijn daarom niet voor elke toepassing geschikt. Voor advies over de meest geschikte betonoplossingen voor een specifiek project kun je contact opnemen met je Ebema‑vertegenwoordiger.

Hoe worden Objects best onderhouden?

Gebruik geen hogedrukreiniger. Die kan het oppervlak beschadigen en poreus maken. Gaat het om een Object in Smooth-uitvoering? Gebruik dan geen dooizout.

Meer info over onderhoud vind je hier.

Bestellingen

Wat is de vlotste manier om te bestellen?

De vlotste manier om te bestellen is via e-mail. Je kunt ook telefonisch bestellen. Specificeer voor een snelle opvolging zo specifiek mogen de aantallen, afwerking, kleur en andere bijzonderheden. We maken daarna een offerte op en volgen alles samen op met jou.

Gaat het om een bestelling voor een volledig project? Dan neem je best contact op met onze binnendienst Verkoop.
Gaat het om een standaardbestelling? Dan neem je contact op met de afdeling Logistiek.

Zodra de offerte goedgekeurd is en de bestelling dus effectief geplaatst werd, bespreken we in onderling overleg de leverschema’s en productieafspraken. De levertermijn voor de producten leggen we vast na ontvangst van een volledig ingevuld leverschema.

Wat is de ideale bestelhoeveelheid?

Wij raden aan om 5 % meer te bestellen dan effectief uitgeteld is. Dit om kleurverschillen te vermijden bij eventuele nabestellingen.

Afhalingen en leveringen

Hoe verloopt de afhaling?

Geef bij een bestelling de gewenste afhaaldatum door. We melden meteen of de gevraagde termijn mogelijk is. Om een vlotte afhaling van de materialen op onze terreinen te garanderen, vragen we om bestellingen minimaal 2 werkdagen vóór afhaling schriftelijk door te geven:

Zie ook onze voorwaarden & bepalingen.

Binnen welke termijn moet de bestelling worden afgehaald?

Ten laatste binnen de twee weken na de geplande afhaaldatum. En liefst ervoor natuurlijk! De afhaler meldt zich aan op de expeditie-receptie met de Ebema‑orderbevestigingen of de ordernummers die op elke bestelbevestiging vermeld staan. Wordt de termijn van twee weken overschreden? Dan zien we ons genoodzaakt om de bestelling te annuleren.

Bepaalde goederen vervoeren we na de bestelling met intern transport naar de afhaalvestiging. Dat kan Zutendaal of Rijkevorsel zijn, naar de voorkeur van de klant. In dat geval informeren we de afhaler op voorhand. Worden de goederen daar niet afgehaald? Dan factureren we de vervoerskosten door aan de klant.

Afhalen kan vanaf de geplande datum tijdens de openingsuren. Die vind je op deze pagina.
Bij afhaling van goederen op onze bedrijfsterreinen is Ebema NV niet verantwoordelijk voor eventuele schade aan de eigendommen van de afhaler.

Zie ook onze voorwaarden & bepalingen.

Hoe regel ik een levering?

Om een stipte levering van de bestelde materialen te garanderen, contacteer je ons best per mail en dat minstens 5 dagen op voorhand:

Gelieve in de mail meteen alle nuttige informatie door te geven: het gewenste tijdstip van de levering, het exacte afleveradres, jouw contactgegevens en/of die van de werfleider. Onze afdeling logistiek plant de levering in naargelang de beschikbaarheid van ons transport. Onze levertermijnen zijn onderhevig aan externe factoren en daardoor dus niet bindend.

Opgelet! Wijzigingen kunnen ten laatste aangevraagd worden tot 12 uur ’s middags de dag vóór de geplande leverdatum.

Zie ook onze voorwaarden & bepalingen.

Hoeveel bedragen de eventuele toeslagen?

Een overzicht van de supplementen voor onvolledige vrachten, wachttijden, extra losplaatsen, enzovoorts vind je in onze voorwaarden & bepalingen.

Terugname

Wat zijn de voorwaarden voor de terugname van producten?

  • We nemen enkel producten terug die verpakt zijn in de minimale verkoophoeveelheid.
  • Deze producten moeten in onbeschadigde en droge staat zijn, in de origineel gestapelde en ongeopende verpakking, voorzien van alle labels.
  • De levering of afhaling mag niet langer dan 6 weken geleden zijn.
  • Niet-courante artikelen of NCA’s nemen we nooit terug.

Zie ook onze voorwaarden & bepalingen.

Hoe verloopt de terugname?

We controleren eerst en vooral of de producten in kwestie aan alle voorwaarden voldoen.
Is dat het geval? Dan crediteren we de bestelde producten. Als klant betaal je in dat geval wel een administratieve toeslag, ongeacht de teruggenomen hoeveelheid.

Bovendien brengen we de transportkosten van de oorspronkelijke levering en eventuele ophaling in rekening. Deze transporttoeslag is afhankelijk van het gewicht en de afstand. Deze bedragen kun je bekijken in onze voorwaarden & bepalingen.

Wat zijn de voorwaarden om waarborgpallets terug te nemen?

  • Het moet om pallets met Ebema-kenmerk of om EURO-pallets gaan.
  • De pallets moeten per soort gestapeld zijn en in goede staat verkeren.
  • ‘Goede staat’ betekent: niet ingezaagd of maximaal 1 plank beschadigd per pallet.
  • Na interne controle crediteren we de goedgekeurde pallets.

Zie ook onze voorwaarden & bepalingen.

Welke toeslagen rekent Ebema aan in het geval van terugname van waarborgpallets?

Als Ebema instaat voor het transport, rekenen we een transporttoeslag aan. Die hangt af van het gewicht en de afstand. Voor een eventuele extra laadplaats en het ter plaatse stapelen en sorteren van de waarborgpallets rekenen we eveneens extra kosten aan.

Zie ook onze voorwaarden & bepalingen.

Algemeen

Ik heb een klacht

 We vragen om jouw eventuele klachten te melden via dit formulier, en dat meteen bij levering, of zo snel mogelijk erna.
• Zijn er foto’s beschikbaar? Voeg ze toe. Het helpt ons om jouw klacht sneller en efficiënter te behandelen.
• Zijn er zichtbare gebreken? Stel de plaatsing dan uit tot er een akkoord is bereikt met onze dienst na verkoop.
• Werden de producten al geplaatst? In dat geval kunnen we geen klachten meer aanvaarden voor zichtbare gebreken.

Ik wil een bedrijfsbezoek bij Ebema aanvragen

Dat kan! Wij organiseren bedrijfsbezoeken voor opdrachtgevers, overheden, studieburelen, architectenbureaus, ontwerpers, aannemersbedrijven, … Je aanvraag doe je via deze link.

Hoe zijn de producten verpakt

Onze producten worden meestal geleverd op waarborgpallet. Uitzonderlijk gebeurt dit op een wegwerppallet. Lees er alles over helemaal onderaan onze voorwaarden & bepalingen.

Niet gevonden wat je zocht ?

Stuur ons een bericht of bezoek onze expo's. 

Contacteer ons.