The Waterbench - Barbara Standaert
Barbara Standaert op The Waterbench

Henry van de Velde Award 2020 voor The Waterbench

The Waterbench van Ebema en ontwerper Barbara Standaert wint een Henry van de Velde Award 2020 in de categorie ‘Habitat’. Daarmee erkent de Flanders DC-jury dit stadsmeubel met de meest prestigieuze designprijs van Vlaanderen. Op 22 januari weten we of The Waterbench in zijn categorie ook een Gold Award in de wacht sleept.

De wereld beter maken

De jury van de Henry van de Velde-prijzen selecteert elk jaar ontwerpen die de wereld anders en beter maken. De categorie Habitat richt zich specifiek op designproducten die de woon- of werkomgeving verbeteren. The Waterbench past hier perfect in en wordt nu beloond met een Henry van de Velde Award 2020. Deze ecologische zitbank combineert stad, natuur en beton. Ze geeft het groen opnieuw een plaats in ons verstedelijkte landschap en biedt tegelijk zitcomfort. Zo bevordert ze ook het sociale contact tussen inwoners in de openbare ruimte en werknemers in een bedrijfsomgeving.

Going for Gold!

Met deze Henry van de Velde-prijs nestelen Ebema en Barbara Standaert zich in een select gezelschap. En dit is nog niet het eindpunt. Op 22 januari maakt Ebema op de Henry van de Velde Awards ook nog kans op de Gold Award in de categorie Habitat.  En ook de Henry van de Velde Public Gold Award, de publieksprijs, kan onze richting nog uitkomen. Van 14 november tot en met 19 december kon het publiek -jij dus- hiervoor stemmen op www.henryvandevelde.be.

Waterdoorlatende bloembank

Het concept van The Waterbench komt van designer Barbara Standaert. Zij ontwierp een bloembak die tegelijk een elegant zitelement vormt. Een bloembank. Barbara Standaert stapte naar Ebema voor de realisatie. Na een proces van cocreatie gaf de betonspecialist The Waterbench vorm in een combinatie van poreus en architectonisch beton. Dankzij de poreuze bovenkant sijpelt de regen door tot in een waterdicht spaarbekken. Dat buffert tot 280 liter. Gevolg: minder wateroverlast én een continue watervoorziening voor plant en boom. The Waterbench vergt weinig onderhoud. Je kan hem overal plaatsen zonder voorbereidende werken. Het poreuze oppervlak garandeert een droog zitvlak.

Eerdere nominaties

The Waterbench leverde Barbara Standaert in 2018 een selectie op voor de Dutch Design Week in Eindhoven: het grootste designevenement van Noord-Europa. Datzelfde jaar verkoos de Biënnale Interieur in Kortrijk Expo Barbara Standaert tot winnaar van de Design Fast Track 2018. Met deze Henry Van de Velde Award haalt The Waterbench nu ook de meest prestigieuze Vlaamse designprijs in huis.

Barbara Standaert (°1993, België)

Als ontwerper van ruimtes en objecten is Barbara continu op zoek naar nieuwe en verrassende ideeën. Hoe mensen leven, werken en de ruimte gebruiken heeft haar altijd geïnteresseerd. Ze wil mensen met hun omgeving verbinden. Hoe kunnen standaardobjecten of ruimtes omgevormd worden tot een nieuwe ‘Standaert’. Menswetenschapper, interieurarchitecte en meubelontwerper: haar achtergrond is de ideale basis om deze uitdaging aan te gaan.

Fabrikant Ebema nv (°1946, Zutendaal België)

Ebema heeft als missie ‘ruimte verbeteren’. Dat doen we sinds 1946 met prefabbetonproducten. Ebema_Stone&Style creëert betonproducten voor de particuliere markt, Ebema_LivingCity voor openbare ruimtes en de publieke markt. Via CreativeLab – een inspiratieruimte – en het CustomConcrete-team ontwikkelt Ebema ook projecten op maat. Unieke afmetingen, stadsmeubilair, nieuwe betonkleuren, kunstwerken, een afwijkende vorm … Ook The Waterbench kwam tot stand binnen het CustomConcrete-team, na een proces van cocreatie.

Waar bekijken?

Je kunt de Waterbench 'in het echt' zien en er op plaats nemen bij Mastermeubel in Turnhout. Daar kreeg het designmeubel een ereplaats bij de ingang. Daarnaast is het ook in alle glorie te bewonderen op het Ebema Objects Park in Zutendaal, Dijkstraat 3. Wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar sales@ebema.be.