Architect Peter Van Impe
Portretfoto Peter Van Impe

Architect Peter Van Impe – Opvallende gevel met grasbetontegels

Helix grasbetontegels vormen bijzondere gevelbekleding. “De grasdallen zijn de huisstijl van het bedrijf geworden”

Autobusbedrijf MULTIOBUS in Tienen onderging enkele jaren geleden een flinke vernieuwing met het oog op een duurzamere toekomst. Het bedrijf kiest resoluut voor een vergroening van zijn wagenpark. “In dit project hebben wij onder andere de buitenruimte tussen de twee gebouwen omgevormd tot een groene verkeersluwe zone. Hier krijgen voetgangers prioriteit. Het is het kloppende hart van het bedrijf waar zowel werknemers van het kantoorgebouw als de technici van het busatelier elkaar ontmoeten.”

Deze nieuwe groene strook verbindt de twee gebouwen en bepaalt meteen ook het uitzicht door het opvallende gebruik van de grasbetontegel Helix: als vloerbedekking én als gevelbekleding, terwijl die normaalgezien gebruikt wordt als waterdoorlatende verharding. “We stapten met dit concept naar onze aannemer en naar Ebema. De aannemer maakte een proefopstelling om te bekijken of ons idee haalbaar was. De constructie bleek voldoende krachtig en robuust. We hingen eerst een zwart doek tegen de gevel zodat het patroon van de grasbetontegels mooi tot zijn recht komt. Met dit architecturale statement geven we cachet aan een onpersoonlijk industrieterrein. Het is het kostuum waarmee het bedrijf zich kenbaar maakt. De vorm van de grasdallen inspireerde zelfs tot het nieuwe logo van MULTIOBUS: twee kruisjes langs elkaar. Zo zijn de Helix grasbetontegels een soort huisstijl van het bedrijf geworden.”

Over AST 77 | Dit multidisciplinaire architecten- en ingenieursbureau uit Tienen ontwerpt onder andere hedendaagse en innovatieve gebouwen: van nieuwbouw tot verbouwing, van privéwoningen tot openbare projecten en van interieurdetails tot stedenbouwkundige concepten. Het team hanteert daarbij een brede visie op duurzaamheid en heeft bijzondere aandacht voor de context en ‘architectuur als deel van het verhaal’.