Megategels Smooth zijn gemaakt uit duurzame natuurlijke grondstoffen, voor eigentijdse tuinontwerpen met een mooie karakteristieke kleurnuancering. Hieronder volgen specifieke plaatsingsvoorschriften, aandachtspunten en onderhoudstips.
Voorbereiding
- Maak de ondergrond vlak en gebruiksklaar. Plaats hierop een fundering van 10 à 20 cm dikte. Gebruik hiervoor een niet-cementgebonden waterdoorlatende fundering (bv gebroken steenslag of split 0/20 mm). Voorzie een fundering met circa 10 à 15% overdikte en verdicht tot een egaal oppervlak (aftrillen). Hierna brengt u een straatlaag van circa 3 cm aan bestaande uit ongebonden, zuiver, gewassen rivierzand of split 0/5 mm met een geschikte korrelopbouw en een beperkt aandeel fijne deeltjes.
- Wanneer u toch kiest voor een cementgebonden fundering (gebruik nooit stabilisé met meer dan 150 kg cement/m³) is het gebruik van een straatlaag van circa 3 cm steeds verplicht. De straatlaag moet bestaan uit ongebonden, zuiver, gewassen rivierzand 0/5 mm of gebroken steenslag 0/7 of 2/7 met een geschikte korrelopbouw en een beperkt aandeel fijne deeltjes.
- Een teveel aan fijne deeltjes kan ertoe leiden dat deze deeltjes door het water worden uitgespoeld en verdwijnen uit de straatlaag. Hierdoor ontstaan verzakkingen van de straatlaag en instabliteit van het oppervlak. De ervaring leert ons ook dat gebruik van onzuiver zand kan leiden tot verkleuring van de tegel.
- Deze straatlaag dient om eventuele dikteverschillen op te vangen. De straatlaag niet aftrillen, wel gelijktrekken met een rei. Vermijd een te dikke straatlaag, bij belasting zou dit verzakkingen kunnen veroorzaken. (Indien u opteert voor een te sterke cementgebonden fundering of te sterke stabilisé ontstaan mogelijk kleurverschillen en/of kalkuitbloei veroorzaakt door de beperkte waterdoorlatendheid van dit soort fundering.) Opgelet: cementgebonden materialen moeten altijd zo snel mogelijk verwerkt worden, afhankelijk van de gebruikte soort en hoeveelheid cement, bedraagt de maximum gebruiksduur 3 tot 6 uur.
- We aanvaarden geen klachten indien een zandcement-mengsel wordt gebruikt als straatlaag.
Vervuiling
- Neem de nodige voorzorgen om vervuiling tijdens de plaatsing te vermijden: eventueel de bestrating afdekken met plastic folie om hardnekkige vervuiling door cement, zandcement, kleihoudend zand, of … te voorkomen. Opgelet! Het te lang afdekken van het oppervlak kan kalkuitbloei veroorzaken.
- Maak geen gebruik van plakband om eventuele afdekfolie te bevestigen aan de tegels. Dit kan onherstelbare schade toebrengen aan de tegels. Plaats een bescheiden gewicht op de afdekking om verschuiven te voorkomen.
- Het laten liggen van zand op de bestrating kan kalkvlekken veroorzaken. Verwijder telkens na het invoegen de restanten van het voegzand.
- Regelmatig het oppervlak grondig met zuiver water reinigen en borstelen ook al is de plaatsing nog niet volledig afgerond. Cementvlekken door voetafdrukken en dergelijke kunnen langdurig op de tegels blijven zitten.
- Voor de afwerking kunnen de Smooth Megategels gezaagd worden. Opgelet! Zorg voor geschikte apparatuur bij het verzagen van Smooth tegels om te vermijden dat de randen kartelen. Volg steeds de richtlijnen van de fabrikant. Bij twijfel steeds uitproberen op een onopvallende plaats. De Megasmooth tegels bevatten geen wapeningsijzer. Bij het zagen, steeds de gezaagde producten overvloedig met zuiver water afspoelen en het stof weg borstelen.
- Nooit zaagwerken uitvoeren op of vlak naast de reeds geplaatste bestrating.
Kantopsluiting
- Sluit, om horizontale verschuivingen te voorkomen, de Megasmooth tegels zijdelings steeds goed op met een geschikte boordsteen en/of een zijdelings aangebrachte stut in mager beton.
- De kantopsluiting rust altijd op een bed van mager beton (zand, fijn grind of steenslag en 150 à 200 kg cement per m³, klasse 32.5). Het beton stut de kantopsluiting zijdelings.
- Plaats een voorlopige rij tegels om de juiste afstand te bepalen tussen de twee kantopsluitingen.
Plaatsing
- Het is belangrijk om tijdens de plaatsing de Smooth Megategels goed te mengen om een zo mooi mogelijk gevarieerde kleurschakering te krijgen.
- De Smooth producten zijn bestand tegen vorst maar zijn niet dooizoutbestendig, bij gebruik van dooizouten kan het oppervlak aangetast worden. De Smooth Megategels zijn dan ook niet geschikt voor op- of inritten.
- Gebruik voor de plaatsing altijd een vacuümklem. Die vind je bij de meeste verhuurcentra. Anders kan je de tegels beschadigen. Geef je de voorkeur aan een andere klem dan de vacuümklem? Dan aanvaardt Ebema_Stone&Style geen klachten. Lees ook onze klemmenfolder.
- Plaats met de gecertificeerde klem de eerste Megategel en zorg ervoor dat de Megategel in een hellingsgraad van minimaal 1 cm per meter ligt om het oppervlaktewater af te voeren. Laat de tegel bij de plaatsing recht naar beneden zakken. Dek de reeds geplaatste Smooth Megategels af om vlekken te voorkomen.
- Ligt de bovenkant van de Megategel niet op de juiste hoogte, pas dan de dikte van de straatlaag aan. Zorg ervoor dat de Megategel over het volledige oppervlak ondersteund wordt. Holtes onder de Megategels kunnen tot haarscheuren of breuk leiden.
- Kleine oneffenheden en dikteverschillen werk je zoveel mogelijk weg door de dikte van de straatlaag aan te passen. Gebruik je een hamer? Dan beschadig je mogelijks de tegels.
- Voor grotere oppervlakken is het aan te bevelen om elke 7 à 10 m een uitzettingsvoeg tussen de tegels te voorzien van circa 5 mm om de temperatuursuitzetting (0,01 mm/m°C –> bij een temperatuursstijging van 1° Celsius wordt een tegel met een lengte van 1 meter 0,01 mm groter) van betonnen producten mogelijk te maken en hinderlijke voegverschuivingen op te vangen.
- Wij raden je aan om de Megategels Smooth niet in te zanden want zand kan hardnekkige vlekken of extreme kalkuitbloei veroorzaken.
- Bij plaatsing met een open voeg, dient een grover voegmateriaal, bv. een zuivere split 1/3 of 2/5 mm, gebruikt te worden. Nooit opvoegen met cementmortel noch met elastische voegmiddelen: dit om vervuiling op de Smooth Megategels te vermijden en het risico op stukvriezen of barsten van de voeg én de tegel te voorkomen. Tijdens het plaatsen en tijdens het verdere gebruik van de tegels steeds zeer voorzichtig zijn met split dat op de Smooth Megategels blijft liggen, dit om te vermijden dat er door het schuren extra krassen op de tegels ontstaan.
- Voorkom dat er tijdens de plaatsing, en ook daarna, zand op de Smooth Megategels blijft liggen. Door het schuren van het zand kunnen er krassen op de tegels komen. Dek de reeds geplaatste tegels af om vlekken te voorkomen.
- Smooth Megategels zijn ontwikkeld voor plaatsing buitenshuis waar zonlicht en regen zorgen voor een beperkt zelfreinigend effect. Let op: Megategels Smooth die zijn geplaatst onder een afdak verweren anders.
- Extra bij plaatsing op tegeldragers
- Breek de afstandshouders van de tegeldragers af om de hoektegels te plaatsen.
- Ondersteun altijd de 4 hoeken van uw tegels met een tegeldrager.
- Grotere tegelformaten (100 x 100, 120 x 80, 100 x 50, 100 x 25) vragen extra ondersteuning in het midden van de Megategel met een extra tegeldrager.
- Stel de gewenste hoogte van de tegeldragers in door ze hoger of lager te schroeven.
- De dikte van de afstandshouders op de tegeldragers bepaalt de voegbreedte tussen de Megategels. Deze open voeg voert het regenwater probleemloos af naar een waterdoorlatende ondergrond.
- U kunt Megategels ook elk afzonderlijk in de hoogte corrigeren met handige opvulplaatjes. Volg altijd de instructies van de fabrikant van de tegeldragers
Belangrijk : Megategels nooit aftrillen!