Cente Van Hout - a2o Architecten
Cente Van Hout - a2o Architecten

Cente Van Hout – Cubilis

Modulair grafmeubel in esthetisch beton. “Begraafplaatsen veranderen. Samen met Ebema bieden we een mooi en functioneel antwoord op deze uitdaging.”

Losse verticale kolommen met urnecompartimenten brengen meer ruimte op kerkhoven. Ze combineren functionaliteit met esthetiek. Dit modulaire Cubilis-systeem bekijkt begraafplaatsen vanuit een andere blik. “De dood mag weer onderdeel worden van het leven, geïnspireerd door de romantiek van oude kerkhoven met hun statige dreven en architecturale columbaria”, zegt Cente Van Hout van a2o architecten. “Samen met Ebema ontwikkelden we een realiseerbaar grafmonumentconcept dat kolom per kolom kan groeien doorheen de tijd. De verticale Cubili doorbreken de beklemming van massieve urnemuren. En geven een doorkijk op groen en omgeving. Dat schenkt ruimte voor rouw, herdenking en ceremonie. Zo kan een klassiek kerkhof stap voor stap evolueren naar een gedenkpark. Want als we intimiteit en ruimte kunnen creëren, hebben we winst geboekt.”

Over a2o architecten | Dit Belgische architectenbureau (Hasselt en Brussel) focust op architectuur, stedenbouw, interieur en ruimtelijke transformaties. Het wil maatschappelijke uitdagingen aangaan met ruimtelijke oplossingen, zoals de Cubilis urnetotem.

Cubilis prototype

Meer lezen?