Cubilis geeft ruimte

a2o architecten bedacht een modulair systeem om urnes in te plaatsen. De Cubilis. Vanuit eenzelfde element kan je verschillende composities creëren. Zo kan een grafmeubel groeien tot een paviljoen, een decor, een landschappelijke as of grid. Het vertelt iets over je geloof of het gebrek daaraan, over de plek waar je hebt gewoond, maar bijvoorbeeld ook over de gemeenschap en de cultuur waarin je werd grootgebracht. Dit voorstel laat die individualisering meer toe. Tussen de verticale elementen ontstaat ruimte voor ceremonies, rustplekken. Het laat toe in dialoog te gaan met oude historische graven en de natuur op de begraafplaats.

cubilis_-_urnetotem_-_totem_cineraire_-_ebema_zutendaal
De Cubilis urnetotem in het Objects Park in Zutendaal

Eenvoud in vormgeving, modulair in opbouw

Een Cubilis is een betonnen urneblok van een halve meter breed, gevormd door 2 L-vormige elementen. Een diagonaal tussenschot verdeelt het blok in twee driehoekige urnecompartimenten, met elk een deurtje in warmgeel messing. De compartimentdeurtjes dragen de naam, foto, geboorte- en overlijdensdatum. Er is een objecthouder voorzien voor een kaarsje of bloemetje. Meerdere cubilisblokken vormen samen een mooi geheel. En combineren zo de kracht van eenheid met individueel eerbetoon. Een verticale Cubiliskolom, bijvoorbeeld, bestaat uit maximaal zeven op elkaar gestapelde onderdelen. De kolom steunt op een funderingsblok. Net boven de grond verrijst het onderblok met daarop maximaal vier Cubili. Met finaal een afwerkingsblok in een robuuste trapvorm of met een ranke piramide. De drie standaardbetonafwerkingen creëren elk hun eigen zachte sfeer.

De Cubilis met eigen ogen zien?

Evolueren naar een sfeervol gedenkpark

De hedendaagse columbaria die je vindt op begraafplaatsen zijn vaak ‘kant en klare’ objecten. Het persoonlijke wordt ons afgenomen. De objecten missen vaak gevoel voor esthetiek en waarderen op geen enkele wijze de ceremonie en de waarde van een begraafplaats. a2o architecten gelooft in de meerwaarde van een doordacht ontworpen begraafmeubel. Op maat van de overledenen en de nabestaanden.

Het modulaire karakter van Cubilis laat composities toe die een treurig kerkhof omvormen tot een sfeervol gedenkpark. De losse verticale kolommen doorbreken de beklemming van massieve urnemuren. Ze bieden een doorkijk op groen en omgeving. Horizontale assen verbinden symbolisch de diverse delen van de begraafplaats. Individuele urneblokken groeien samen uit tot een paviljoen, een decor, een stijlvol raster. Volledig in lijn met de identiteit en uitstraling van de stad of gemeente. Het resultaat? Een sfeervolle connectie tussen grafarchitectuur en landschapsarchitectuur.

Aan Ebema_LivingCity werd gevraagd dit concept om te zetten in een effectief maakbaar product. De eerste prototypes van de Cubilis zijn gemaakt. Dit concept – want we spreken niet enkel over een product hier – wordt gepresenteerd aan diverse steden en gemeentes.

Meer lezen over dit modulair grafmeubel in beton? Klik door naar de brochure!

De kracht van maatwerk

a2o-Architecten en het CustomConcrete-team van Ebema helpen graag met een doordacht geheel te bouwen met de Cubili en andere LivingCity-producten (tegels, zitbanken, waterpasserende oplossingen...). Een serene compositie die kan groeien. Want de Cubili zijn snel en makkelijk monteerbaar. We produceren ze -indien gewenst- in kleine hoeveelheden en bedrukken de deurtjes allemaal op uniforme wijze, maar toch geïndividualiseerd met een eigen tekst, foto of tekening gegraaveerd in het messing oppervlak.

Modulair grafmeubel in esthetisch beton
Te combineren tot verschillende patronen en composities
Een verticale kolom bestaat uit een funderingsblok, een onderblok, maximaal 4 cubili en een afwerkingsblok
Afmeting Cubilisblok
Buitenkant (50x50x33cm), Compartiment (31x31cm/2 x33cm h), Deurtje (29x33x2,5cm)
Maximaal formaat urne
15cm diameter, 32cm hoog
Standaard betonafwerkingen
Gewaterstraald, geslepen, gestaalstraald+gezuurd
Kleur en materiaal deurtje
Warmgeel geborsteld messing
Afwerkingsblok:
Trap- of piramidevorm
Snelle levertijd
Maatwerk is mogelijk
Cente Van Hout - a2o architecten

De designer aan het woord

Cente Van Hout - a2o architecten
"Samen met Ebema ontwikkelden we een realiseerbaar grafmonumentconcept dat kolom per kolom kan groeien doorheen de tijd. De verticale Cubili doorbreken de beklemming van massieve urnemuren. En geven een doorkijk op groen en omgeving. Dat schenkt ruimte voor rouw, herdenking en ceremonie. Zo kan een klassiek kerkhof stap voor stap evolueren naar een gedenkpark. Want als we intimiteit en ruimte kunnen creëren, hebben we winst geboekt."

Ebema_CustomConcrete
Dit maatwerkproject krijgt vleugels in samenwerking met ons Ebema_CustomConcrete team. Zoek jij ook een bijzondere toepassing of maatwerkoplossing?

Ontdek meer Producten