Marianne France op de Ebema Academy Day (5 oktober 2023)
Marianne France geeft een presentatie over vergroening in stedelijke projecten op de Academy Day van Ebema_LivingCity

Hoe breng je meer groen in de stad?

France Ingenieursbureau ontwerpt al twintig jaar natuurinclusieve openbare ruimtes. Het bureau staat bekend om zijn innovatieve waterstudies en sterke ecologische toewijding. Marianne France: “Ik ben een zeilster en heb de kracht van de natuur leren gebruiken. En op die manier ontwerpen wij ook.”

Herbekijk de volledige presentatie

Kon je niet deelnemen aan de Academy Day of wil je de presentie van Marianne nog eens herbekijken? Bekijk hier de video-opname of lees hieronder de samenvatting over "Vergroening in de stedelijke projecten".

Aandacht voor het water. We hebben geen groen zonder water. Water is ongelofelijk belangrijk als we werken aan natuur. Het is niet voor niets dat men zegt: blauw - groene netwerken.”

3-30-300-vuistregel voor meer stadsgroen
De 3-30-300-vuistregel voor meer stadsgroen, gezondheid en welzijn.

Meer groen in de stad? De 3-30-300-regel

“We weten dat we duurzamer moeten ontwerpen, maar hoe doen we dat nu? Als groter kader hanteren we de 3-30-300-vuistregel voor meer stadsgroen, gezondheid en welzijn. Die stelt dat iedereen op 3 bomen kan uitkijken vanuit zijn huis en werkplek. Zo’n 30% van elke buurt moet bestaan uit bladerdek. En elke persoon heeft het recht om binnen 300 meter van een park te wonen. Wij ontwerpen met dit ambitieuze doel in ons achterhoofd. Hoe doen we dat concreet?”

Vergroenen vanuit onze eigen ervaring

Verbindingen leggen met bestaande natuur en tussen verschillende groenzones.
Met voldoende aandacht voor de natuur die er al is. Want dat groen heeft al een functie in de stad. Natuur verbinden is belangrijk voor de biodiversiteit. Vogels vliegen van boom naar boom. Een eenzaam boompje in een plantvak heeft dus weinig impact. 

Water efficiënt gebruiken.
Want een weelderig bladerdek heeft veel water nodig. Daarom spreken we ook van blauwgroene netwerken. Bomen brengen verkoeling dankzij het water dat ze verdampen. Daarom proberen we in onze ontwerpen zoveel mogelijk water in de bodem te brengen. Hoe? Het water van verharding naar groenzones leiden, paden vervangen door stapstenen of afboorden met groene randen, kiezen voor infiltrerende verharding, grachten rond een speelplaats bouwen om het water in een wadi te verzamelen, …  

Weer leven brengen in de bodem.
De bodemkwaliteit is ontzettend belangrijk. Bodemleven voedt planten en laat het water infiltreren. Ontharden betekent dan ook de bodem losmaken en minder verdichten. Anders groeit er niets en infiltreert het water niet. Maar dat wordt vaak vergeten. De ervaring leert ons dat het één tot twee jaar kan duren voordat de grond weer gezond is.  

Waarom moeten we groener ontwerpen?

Om onze ecosystemen te versterken. Want zij leveren ons levensnoodzakelijke diensten:

  • Productiediensten: energie, hout, water, voeding, vezels voor textiel, …
  • Regulerende diensten: bestuiving van boomgaarden, zuivering van water door riet, plaagbestrijding, …
  • Culturele diensten: groen is goed voor de gezondheid, rust, ontspanning, recreatie, … 
  • Ondersteunende diensten: nutriënten en kringloop, biodiversiteit, bodemvorming, …

Alles van de Academy Zien? Bekijk ook de andere video's!

Schrijf je nu al in voor de volgende Academy Day

Wil je er de volgende keer (weer) bij zijn? Laat je gegevens achter en we bezorgen je als eerste het programma van de nieuwe editie. 

Jouw gegevens
Nog enkele vakjes om (eventueel) aan te vinken