Duurzame steden en gemeenten

De natuur. We zijn er onderdeel van. Ze helpt ons op zoveel manieren. Ze brengt rust, koelte, water, … En helpt ons weer naar gezondere en evenwichtigere openbare ruimten wanneer we haar alle kansen geven. Maar soms zien we het bos niet meer door de bomen: biodiversiteit, groenblauw, infiltratie, ecosystemen, stadsbiodiversiteit, circulair, … Hoe behouden we het overzicht? En hoe vergroenen we nu in de praktijk? Bartel Van Riet, Marianne France, Maarten Jacobs en Wouter Crijns brengen ons vier verschillende invalshoeken. Die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Samen met Bartel zoomen we uit naar het grotere kader: waarom moeten we de natuur meer ruimte geven? En volgens welke basisprincipes? Marianne, Maarten en Wouter tonen met inspirerende praktijkvoorbeelden hoe het concreet wordt. Herbekijk de volledige sessies of lees de samenvattingen.

De vijf belangrijkste inzichten

1. Geef de natuur wat ze nodig heeft en ze herstelt zichzelf.
Bovendien helpt een krachtige natuur ons bij onze klimaatuitdagingen. Zet dus een stap achteruit, vertrek vanuit het grotere verhaal en durf opnieuw te delegeren aan de natuur. 

2. Focus niet enkel op groen, maar ook op blauw en bruin.
Planten en bomen groeien weelderig wanneer ze voldoende water krijgen. Het zijn natuurlijke hergebruikers van hemelwater. Vergeet daarbij de bodemkwaliteit niet. Want enkel een luchtige en losgemaakte bodem vol leven laat groen floreren en water infiltreren. 

3. Versterk ecosystemen door groene zones met elkaar te verbinden.
Zo kan de natuur haar functies optimaal uitvoeren en ons helpen om opnieuw balans te creëren. Weides aan de rand en parken in de stad. Nieuwe wandelstroken en oude bossen. Connecteer ze. Zodat de natuur weer communiceert, dieren en zaden opnieuw bewegen en de diversiteit versterkt.  

4. Bekijk duurzaam waterbeheer ook op collectief niveau.
Er liggen heel wat kansen in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld slimme straten met collectieve regenwaterbuffering, wortelgroeisystemen voor bomen en infiltratievoorzieningen. 

5. Maar sta ook stil bij de bouwmaterialen.
Zoveel mogelijk dezelfde formaten gebruiken maakt het bijvoorbeeld makkelijker om ze later als één geheel een tweede leven te geven. Of integreer ecologische betonsoorten in je ontwerpen, zoals cementarme bestrating die meteen ook water in de bodem laat infiltreren. De bouwsector innoveert continu. Durf deze nieuwe wegen te kiezen.

Ebema Academy: inspireren met oplossingen 

Kennis en ervaring delen. Vanuit de theorie én de praktijk. Dat is het doel van de Ebema Academy. Samen met onze partners werken we aan de toekomst. Via opleidingen, expertsessies, … Op 5 oktober 2023 ontvingen we landschapsarchitecten en gemeentebesturen uit de openbare (bouw)sector in onze zomerbar in Zutendaal. Het leverde inspirerende gesprekken op tijdens de lunch en het aansluitende bedrijfsbezoek. Een schepen vertelde: “Deze expertsessies maakten het voor mij behapbaar, zowel op gebied van visie als voor de praktische uitvoering. Hier kan ik iets mee”.

“Dank voor deze Academy Day. De presentaties van de vier sprekers met hun visie op landschapsontwikkeling, biodiversiteit, waterbeheer en circulariteit, waren bijzonder leerrijk. Eén van de meest interessante lezingen die ik de afgelopen drie jaar heb bijgewoond.” – Michel Nullens, Sweco Belgium 

Blijf op de hoogte van de volgende Ebema Academy Day

Wil je er de volgende keer (weer) bij zijn? Laat je gegevens achter en we bezorgen je als eerste het programma van de nieuwe editie. 

Jouw gegevens
Nog enkele vakjes om (eventueel) aan te vinken