De start

In juni 2021 werd een eerste Onument ingehuldigd, op de parkbegraafplaats in Kortrijk. Verschillende steden en gemeenten toonden hun interesse om ook zo’n bezinningsplek te realiseren: Gent, Leuven, Lommel, Charleroi, Brussel, Oostende, Aarschot,… Er komen er dus nog! Het tweede Onument werd onthuld in Drongen (Gent).

Bas Smets

De realisatie van deze bezinningsplekken gebeurt steeds in overleg met en onder toezicht van Bas Smets, kunstenaar en gerenommeerd landschapsarchitect.

Zijn basisontwerp, een gebroken cirkel (lees: gebroken O), komt altijd terug. Dat beeld geeft immers aan dat ook ons dagelijks leven onderbroken werd door het coronavirus. Het betreft steeds 13 gebogen zitelementen, want met “13” wordt verwezen naar de datum van de eerste lockdown van 13 maart 2020.

Onument nr. 2 in Gent!

Begin december 2021 werden we bij Ebema_LivingCity door Bas Smets gecontacteerd met de vraag om samen een nieuw Onument te realiseren voor de Stad Gent. Daar waar hij voor Kortrijk nog opteerde voor state of the art gepolijste zitelementen met een speciaal groen granulaat uit Noorwegen, Emerald Green, koos hij nu voor zwarte Belgische granulaten uit Malmedy.

Snel maatwerk

Ook nu zat er tussen de goedkeuring van de opdracht en de oplevering een erg beperkte periode om het project gerealiseerd te krijgen. Aangezien de inhuldiging op 13 maart 2022, exact twee jaar na de eerste lockdown,moest plaatsvinden, zette het Ebema_CustomConcrete team alle zeilen bij om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen. Het werd maatwerk op basis van ons Object Wave zitelement, deze keer met een bijzondere polijsting.

Dit tweede Onument kan je vinden in de Vinderhoutse bossen, aan de rand van Gent. Momenteel is het nog omgeven door velden, maar die worden de komende jaren bebost. Op termijn komt er ook een natuurbegraafplek vlak bij het Onument.

Meer over de Onumenten

We zijn erg trots op deze Onumenten. Omdat we er ons vakwerk in kwijt kunnen, maar ook omdat ze maatschappelijk relevant zijn. Ruimte verbeteren. Lees hier meer over het maatwerk voor Onument 1 in Kortrijk. De fotoreferenties vind je hier.

Zutendaal begraafplaats
Zutendaal begraafplaats

Over begraafplaatsen

Begraafplaatsen zijn prachtige plekken vol geschiedenis. Ontmoetingsplaatsen waar nabestaanden, lotgenoten en buurtbewoners elkaar ontmoeten, waar ze wandelen en bezinnen midden in een oase van rust. Een plek waar je afscheid neemt van een geliefde vraagt om een bijzondere inkleding. Daarvoor zorgt Ebema_LivingCity: een compleet gamma van tegels, klinkers, meubilair en quasi ongelimiteerde maatwerkmogelijkheden garanderen een ingetogen, sereen en sober maar zacht geheel. Ontdek alle mogelijkheden hier.

Maatwerk
Maatwerk

Interesse in meer?

Meer voorbeelden

Bezoek een grote familie maatwerkproducten op ons Objects Park in Zutendaal. In prefab beton: Smooth, gepolijst, gezuurd of met reliëf. Het Objects Park is steeds toegankelijk. En kun je combineren met een bedrijfsbezoek of een sessie in ons Ebema_CreativeLab.

 

Meer maatwerk

Dit maatwerkproject kreeg - op zeer korte termijn- vleugels in samenwerking met ons Ebema_CustomConcrete team. Zoek jij ook een bijzondere toepassing of maatwerkoplossing? Contacteer ons.