De wereld beter maken

De jury van de Henry van de Velde-prijzen selecteert elk jaar ontwerpen die de wereld anders en beter maken. De categorie 'Habitat' richt zich specifiek op designproducten die de woon- of werkomgeving verbeteren. The Waterbench past hier perfect in en werd beloond met een Henry van de Velde Award 2020. Deze ecologische zitbank combineert stad, natuur en beton. Ze geeft het groen opnieuw een plaats in ons verstedelijkte landschap en biedt tegelijk zitcomfort. Zo bevordert ze ook het sociale contact tussen inwoners in de openbare ruimte en werknemers in een bedrijfsomgeving.

Public Gold Award

Bij de uitreiking van de awards op 22 januari 2020 in Brussel ontving The Waterbench ook nog eens de fel begeerde Henry van de Velde Public Gold Award. Een prijs die het publiek kiest over de categorieën en 21 laureaten heen. Een bewijs dat onze inspanningen om de buitenruimte te verbeteren ook gesmaakt werden door het publiek. Met deze Henry van de Velde-prijzen nestelen Ebema en Barbara Standaert zich alvast in een select gezelschap.

Waterdoorlatende bloembank

Het concept van The Waterbench komt van designer Barbara Standaert. Zij ontwierp een bloembak die tegelijk een elegant zitelement vormt. Een bloembank. Barbara Standaert stapte naar Ebema voor de realisatie. Na een proces van cocreatie gaf de betonspecialist The Waterbench vorm in een combinatie van poreus en architectonisch beton. Dankzij de poreuze bovenkant sijpelt de regen door tot in een waterdicht spaarbekken. Dat buffert tot 280 liter. Gevolg: minder wateroverlast én een continue watervoorziening voor plant en boom. The Waterbench vergt weinig onderhoud. Je kan hem overal plaatsen zonder voorbereidende werken. Het poreuze oppervlak garandeert een droog zitvlak. Meer technische informatie vind je in de productfiche.

Eerdere nominaties

The Waterbench ontving in november 2019 een Henry van de Velde Award 2020 in de categorie Habitat: de meest prestigieuze Vlaamse designprijs. In januari 2020 kwam daar nog de Public Gold Award bij, de publieksprijs over alle categorieën heen. In 2018 leverde het ontwerp Barbara Standaert al een selectie op voor de Dutch Design Week in Eindhoven. De Biënnale Interieur in Kortrijk Expo riep haar uit tot winnaar van de Design Fast Track 2018.

Barbara Standaert (°1993, België)

Als ontwerper van ruimtes en objecten is Barbara continu op zoek naar nieuwe en verrassende ideeën. Hoe mensen leven, werken en de ruimte gebruiken heeft haar altijd geïnteresseerd. Ze wil mensen met hun omgeving verbinden. Hoe kunnen standaardobjecten of ruimtes omgevormd worden tot een nieuwe ‘Standaert’. Menswetenschapper, interieurarchitecte en meubelontwerper: haar achtergrond is de ideale basis om deze uitdaging aan te gaan.

Fabrikant Ebema nv (°1946, Zutendaal België)

Ebema heeft als missie ‘ruimte verbeteren’. Dat doen we sinds 1946 met prefabbetonproducten. Ebema_Stone&Style creëert betonproducten voor de particuliere markt, Ebema_LivingCity voor openbare ruimtes en de publieke markt. Via het CreativeLab – een inspiratieruimte – en het CustomConcrete-team ontwikkelt Ebema ook projecten op maat. Unieke afmetingen, stadsmeubilair, nieuwe betonkleuren, kunstwerken, een afwijkende vorm … Ook The Waterbench kwam tot stand binnen het CustomConcrete-team, na een proces van cocreatie.

Waar bekijken?

Je kunt de Waterbench 'in het echt' zien en er op plaats nemen bij Mastermeubel in Turnhout. Daar kreeg het designmeubel een ereplaats bij de ingang. Daarnaast is het ook in alle glorie te bewonderen op het Ebema Objects Park in Zutendaal, Dijkstraat 3. Wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar sales@ebema.be.

Ontdek meer nieuws