Cirkel - Onument Kortrijk
Onument Parkbegraafplaats Hoog-Kortrijk 2021 Ebema maatwerk zitelement wave gepolijst - Bas Smets - Tijs Posen (35)

Bas Smets – Onumenten

Herdenkingsmonumenten voor coronaslachtoffers. “Elk Onument is hetzelfde maar toch anders: een cirkel in betonnen zitelementen, symbolisch doorbroken door de natuur.”

Onument is een reeks gedenkplaatsen – verspreid over heel België – ter nagedachtenis van de coronaslachtoffers. “Elk ontwerp is anders, maar telkens gebaseerd op hetzelfde concept: een cirkel van dertien gepolijste zitelementen in architectonisch beton, onderbroken door een natuurlijke kracht. Een beek, een boom, een hoogteverschil. Het is een symbolische verwijzing naar het virus dat ook ons leven onderbrak … Het eerste Onument in Kortrijk kwam er in slechts enkele weken tijd. Ik werkte al vaker met Ebema, maar dit was het eerste maatwerkproject. Initieel wilde ik een toplaag in natuursteen. Maar de tijd was te krap. Ebema suggereerde een even bijzonder alternatief – groen Noors emerald – en schakelde erg snel om dit granulaat tijdig te vinden. Het was de start van een fijne samenwerking voor de andere Onumenten. Psychiater Uus Knops koos het woord Onument. Het begint bewust met een hoofdletter O. Dat maakt het lichter en luchtiger. Met dit nieuw concept en nieuw woord nodigen we bezoekers uit om rouw en herinnering opener aan te gaan.”

Over Bas Smets | Bas Smets is landschapsarchitect en startte in 2007 zijn eigen bureau in Brussel. Met zijn team realiseerde hij intussen al heel wat projecten in meer dan twaalf landen. Van grote parken tot privétuinen en van stadscentra tot filmsets.

Over Onumenten | Dit project ontstond naar een idee van Uus Knops en in nauwe samenwerking met Katrien Boogaerts van Kunstwerkt vzw, Moving Closer, Elke Van Hoof en Bureau Bas Smets.

onument_-_drongen_-_ebema_livingcity_maatwerk

Meer lezen?