Landschapsarchitect stefan te Vaarwerk
Landschapsarchitect stefan te Vaarwerk

Landschapsarchitect Stefan te Vaarwerk – Botanique-planters

Plantvakken brengen kleur en groen op entreeplein. De Botanique-planters zijn robuust en vragen weinig onderhoud”

De zorginstelling ASVZ Merwebolder is de thuis en de dagbestedingsplek van zo’n 600 mensen met een verstandelijke beperking. Hier leiden de cliënten een zo normaal mogelijk leven. Dit grote domein, aan de rand van het Nederlandse Sliedrecht, is vrij toegankelijk voor iedereen om er te wandelen, een hapje te eten of in de winkeltjes te snuisteren. Want er is een ‘dorps’centrum met een restaurant, chocoladewinkel, kringloopwinkel, kledingversteldienst … allemaal zinvolle dagactiviteiten voor de cliënten.

Landschapsarchitect Stefan Te Vaarwerk van Sweco Nederland: “Wij kregen de opdracht om het centrum, met de winkelstraat en het entreeplein, helemaal opnieuw in te richten. Met het oog op een groenere, klimaatadaptieve en verkeersluwe ruimte die een fijne plek schept voor cliënten, bezoekers en medewerkers om samen te komen. Het entreeplein was verouderd en niet zo uitnodigend. Maar het plein meteen omvormen tot een park kon niet, want ’s morgens en ’s avonds rijden er busjes langs met cliënten voor de dagbesteding. Daarom gingen we spelen met grote plantenbakken. Heel veel. En in verschillende formaten en kleuren. De betonnen planters voorkomen wildparkeren, maar geven voldoende ruimte aan de busjes. We kozen bewust voor beton omdat staal snel krast en roest en omdat hout geregeld een lik verf nodig heeft. ASVZ zocht een robuuste oplossing met weinig onderhoud. Ebema leverde al de tegels voor het plein. Tijd voor een betonbabbel, dus ...”

“Het was de start van een aangenaam co-creatietraject dat leidde tot de Botanique-planter. Wij kwamen met het idee, ASVZ Merwebolder gaf ons de creatieve ruimte en Ebema maakte het ontwerp realiseerbaar in beton. De bakken zijn groot en robuust, maar door hun vorm lijken ze wat te zweven. Ze hebben verschillende functies: planter, zitbank en boomvak, al staan de bomen in de vollegrond met een kleurrijk vak eromheen. In de planters zit er ook een irrigatiesysteem. Zo is water geven maar één tot twee keer per maand nodig. De bak buffert het water zodat de plantjes mooi groen blijven. Hier gebruiken we de Botanique-planter als plantvak en zitbank, maar hij is ook ideaal als moestuinbak of zelfs als zandbak.”

“De frisse kleuren vallen meteen op. Ze verwijzen naar de huisstijl van de zorginstelling. Op advies van Ebema kozen we niet voor grijs beton dat naderhand geschilderd wordt, maar voor beton dat tot in de kern gekleurd is met kleurpigmenten en granulaten. Ondertussen zijn we enkele jaren verder. Sommige planters kregen al een stootje, maar je ziet de beschadigingen nauwelijks omdat het beton eronder ook gekleurd is. Wat we wel zien? Mensen die gezellig in de zon keuvelen. En daar gaat het om.”

Over Sweco Nederland | Sweco is Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureau en realiseert elk jaar zo’n 8.000 projecten in Nederland. Sweco ontwerpt mee aan de duurzame samenlevingen en steden van de toekomst. Van grote en complexe projecten tot kleine en gespecialiseerde opdrachten.