The Waterbench - Barbara Standaert
Barbara Standaert op The Waterbench

Barbara Standaert - The Waterbench

Twee-in-één: zitbank en ecologische plantenbak met waterbuffer. “Ik zoek steeds nieuwe manieren om mensen met hun omgeving te verbinden.”

“Ik had een idee voor dubbel bruikbaar straatmeubilair: een plantvak dat regenwater opslaat om later weer aan de bloemen en planten te geven, gecombineerd met een elegante zitbank. Met dat ontwerp kwam ik brainstormen in het Ebema_CreativeLab. Want een idee vertalen naar een object in beton vraagt om specifieke kennis. En om ervaring met maatwerk. We bekeken samen het concept, vergeleken heel wat vormen en testten de grondstoffen. Het zitgedeelte van The Waterbench bestaat uit poreus, waterdoorlatend beton. Zo kan het regenwater naar het spaarbekken onder de bank sijpelen terwijl het zitvlak droog blijft. De waterbuffer uit architectonisch beton kan zo’n 350 liter regen opslaan om de planten ook van water te voorzien wanneer het droog is. Dit duurzame systeem vraag weinig onderhoud. En biedt mensen meteen ook een stipje groen in de stad. Dat is voor mij de essentie, want ik ontwerp graag ruimtes en objecten die mensen met hun omgeving verbinden.”

 

Over Barbara Standaert | Na haar studies Master in Interieurarchitectuur (Universiteit van Antwerpen) en Furniture Design (VOMO Thomas More Mechelen) startte ze in 2019 haar eigen verhaal. Ze is nieuwsgierig naar hoe mensen hun omgeving gebruiken. Zo creëert ze ruimten en objecten met een andere ‘Standaert’. Met The Waterbench won ze al verschillende prijzen, waaronder een Henry Van de Velde Award.

Waterbench - Barbara Standaert

Meer lezen?