Water, zand en cement
De productiesite in Zutendaal. Grondstoffen worden aangeleverd via het Albertkanaal.

De samenstelling - We starten met zand en water

En binden dit zand en water met een bindmiddel: vaak met cement, maar soms ook met een cementarm alternatief dat een kleinere ecologische impact heeft. We brengen dit mengsel in vorm en laten het gecontroleerd uitharden. Zo krijg je beton, zo sterk als natuurlijk steen, dat jarenlang meegaat.

Het is ondertussen het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Maar beton is niet nieuw. De Grieken en de Romeinen bouwden er ook al mee. Dat zien we vandaag in overblijfselen van aquaducten en zelfs het Colosseum. De laatste twee eeuwen werd het proces verbeterd tot het beton dat we vandaag kennen. (Of de Grieken al waterpasserende klinkers gebruikten, weten we niet …)

Wat is cement dan precies? Een bindmiddel dat uithardt door een chemische reactie met water. Het wordt gemaakt door kalksteen te verhitten, vaak in combinatie met klei, zand of as, en er gips aan toe te voegen. Verschillende types cement, grondstoffen en granulaten, zoals zand, grind, basalt, graniet … geven het beton een bepaalde kwaliteit en textuur.

Waarom beton zoveel gebruikt wordt 
Elk productielot wordt gecontroleerd op maatvastheid. Zo garandeert Ebema de kwaliteit van haar betonproducten.

De sterkte - Waarom beton zoveel gebruikt wordt 

Beton is erg sterk. Het kan in bijna elke vorm gebracht worden. En het is relatief goedkoop. Voldoende argumenten om het heel veel te gebruiken. En voor erg uiteenlopende dingen: van onzichtbare steungever in bouwstructuren tot architectonisch beton dat wil opvallen.

Je kunt beton persen of in complexe vormen gieten en het op oneindig veel manieren afwerken. Van groot en grof tot fluweelzacht of felrood. Beton is maatvast en doorstaat vele zomers en winters. Het kan tegen vorst en dooi, vraagt weinig onderhoud en kan waterdicht gemaakt worden.

En niet onbelangrijk: beton van Ebema is vaak uit voorraad leverbaar. En hebben we niet wat je zoekt? Dan maken we het op maat. Dat kan van enkele centimeters dun tot zes meter groot. En van functioneel beton met een buitenmaat tot verfijnde kunstwerken met een esthetische vorm.

We zijn betonpersers en betongieters, maar vooral ideeënvormers en meedenkers.

De expertise – Prefabbeton is ons metier

Al meer dan 75 jaar lang. We zijn betonpersers en betongieters, maar vooral ideeënvormers en meedenkers. We maken meer dan 1.000 producten: tegels, klinkers, putten, verkeersgeleiders, vloerplaten, straatmeubilair, gevelstenen, trapelementen, verkeersdrempels … En we zijn al jarenlang gespecialiseerd in maatwerk. Dat gebeurt allemaal geprefabriceerd. Daardoor kan ons beton geleverd en geplaatst worden in bijna alle omstandigheden: koud, heet, vochtig, hoog, weinig plaats, korte lostijd … En op het moment dat het beste past voor de klant. Alle Ebema-beton wordt gemaakt in onze drie Belgische vestigingen: Zutendaal, Rijkevorsel en Grobbendonk. Hier controleren we alle productieomstandigheden voor het beste resultaat. Want Ebema levert kwaliteit. De meeste van onze producten voldoen aan het BENOR- of KOMO-keurmerk.

Geperst

Beton persen doen we onder andere voor klinkers, tegels en boordstenen. We vullen bijvoorbeeld telkens een mal met tientallen klinkers naast elkaar met aardvochtig beton. Dit wordt flink geperst en getrild om de sterke basislaag kernbeton te vormen. Daarop persen we meteen een hoogwaardig verdichte toplaag die nooit meer loskomt en afgewerkt kan worden in verschillende kleuren en texturen. Dit vochtige geperste beton verhuist voor zo’n 24 uur naar de droogkamer met een tropisch temperatuurtje van zo’n 30 graden en een hoge relatieve vochtigheid. Zo hardt het beton optimaal uit en wordt het snel sterk. Een week later worden de klinkers gekeurd en zijn ze klaar.

Gegoten

Maar we gieten ook beton. Enerzijds functioneel en vaak onzichtbaar beton zoals putten of groeiplaatsconstructies voor bomen. Maar ook architectonisch beton dat gezien wil worden. Daarvoor gebruiken we vloeibeton of verfijndere zelfverdichtend beton. Deze laatste variant bevat fijne vulstoffen en een chemische superplacificeerder die het beton egaal laat vloeien. Het verdeelt zich gelijkmatig zonder trillen en hardt egaal uit zonder luchtbellen. Resultaat? Terrastegels, zitbanken, gevelelementen … met een dicht en zacht oppervlak. En met heel veel afwerkingsmogelijkheden: een fijne korrel voor antisliptraptreden, een patroon voor een blindegeleidetegel of gewoon egaal voor onze Smooth Objects-elementen voor straatmeubilair.

Gevormd

Een kleiner deel van onze betonproducten maken we door vormen te vullen met half plastische beton. Even flink trillen om te verdichten en de luchtbellen te laten ontsnappen. En dan de vorm omkeren: het beton valt er in zijn nieuwe gedaante uit en kan daarna uitharden in de droogkamer. Vooral functionele betonproducten zoals verkeersgeleiders worden op deze manier gemaakt.

Bekijk onze oppervlaktestructuren en kleuren

Alles over beton_kwaliteit
Onze medewerkers garanderen een vloeiend productieproces.

De kwaliteit – Duurzaam

Ebema-beton is degelijk en gaat lang mee. Door zijn kwaliteit. Tegels blijven sterk en behouden hun kleur, soms met een patina, doorheen de tijd. Onze producten gaan zo lang mee dat we ze soms terugnemen en opnieuw als ‘gebruikt’ verkopen, zoals de Eurodal Premium vloerplaten. Want kwalitatieve producten zijn duurzamer. We denken trouwens op verschillende manieren over duurzaamheid na. Zowel in onze producten – zoals de Eco Solutions die regenwater beter in de bodem laten infiltreren – als in ons productieproces. De grondstof cement is niet zo proper. Daarom hebben we bijvoorbeeld cementarme alternatieven, zoals geopolymeerbeton. Dat bevat geen Portlandcement, maar wel een grotere hoeveelheid hoogovenslak. 90 % van onze grondstoffen voor het kernbeton, zoals zand en kalksteen, komt van niet verder dan 150 kilometer rond de fabrieken. Grotendeels per boot. En wanneer een productielot niet voldoet aan de kwaliteitseisen, vermalen we het tot puin en wordt het weer een grondstof. Voor de productie en de spoeling gebruiken we regenwater dat we telkens opnieuw zuiveren en hergebruiken. Ook zo nemen we verantwoordelijkheid om onze ruimte stap voor stap te verbeteren.

Alles over beton_oneindige keuze
Ontwikkel je eigen kleur en textuur in het Ebema_CreativeLab.

De keuze – Bijna oneindig

We maken sterke en duurzame betonoplossingen die op bijna eindeloze manieren afgewerkt kunnen worden. Met een natuurlijke betonlook en een zacht, egaal oppervlak. Of bestraald met water waardoor de fijne granulaten mooie kleurschakeringen vormen. Maar ook betonplaten met symbolen erin om parkeerplaatsen voor elektrische wagens aan te duiden. Er is zoveel mogelijk. En in zoveel kleuren. We hebben zo’n 300 tinten beschikbaar. En heb je graag een andere kleur? Of een andere afwerking? Dan maken we die op maat. Het Ebema_CustomConcrete-team vindt samen met jou het juiste betonantwoord voor jouw project. Bijzondere kleur? Speciaal oppervlak? Complexe vorm? Buitenformaat? Van tuintegel tot zitbank tot kunstwerk, Ebema staat al jaren bekend om zijn maatwerk.  

Co-creatie met het Ebema_CustomConcrete team?

Ontdek meer artikels over de technische kant