Het Ebema_CustomConcrete team ontwikkelde voor verschillende projecten betonnen elementen die volledig opgaan in de natuur. Organische, ruwe elementen die ondertussen al op meerdere plaatsen werden toegepast: in Kruibeke en Zemst voor de aankleding van een aantal natuurgebieden die werden gecreëerd in het kader van het Sigmaplan en voor de nieuwe bruggen over het Albertkanaal. Daarnaast ook in cocreatie met Landschaap voor een project in Rupelmonde. Projecten waar water en natuur, de combinatie van blauw en groen, een belangrijke rol spelen.

Tijdscapsules in het Waasland

stefan.schöning.studio ontwikkelde voor het Sigmaplan Kruibeke het inrichtingsconcept, gebaseerd op de metafoor van de ‘tijdcapsule’. Uitgewerkt via de thema’s veiligheid, water, geschiedenis, toekomst en natuur. Zij zijn de basis voor het opbouwen van de inrichtingselementen, waaronder een uitkijktoren, participatie- en belevingsplekken, picknickgelegenheid en herwaardering van erfgoed. Bekijk het project hier.

Kruibeke
Overstromingsgebied Kruibeke

Natuurlijk beton

Het resultaat zijn opvallende rustpunten, in harmonie met de natuurpracht. Grillige, betonnen elementen die het landschap niet overheersen, maar net meer allure en vrijheid geven. Beton met een bijzondere oppervlaktestructuur, een aardse kleur, met oneffenheden en ‘luchtbellen’. Organische elementen met reliëf en doorleefdheid. Alsof de verhardingselementen er al honderden jaren liggen … omarmd door de natuur. Na verloop van tijd worden ze nog mooier. Wanneer dit beton gedurende een langere periode wordt blootgesteld aan water, wordt het groener, nog meer één met de natuur.

Technologisch hoogstandje

In een cocreatietraject met de natuur produceerde Ebema deze betonnen elementen op maat. Er kwamen tegels, trappen, blokken, zitelementen, infozuilen … in verschillende formaten en afwerkingen. Het toppunt van technologische innovatie in beton? Fotoprints op de infozuilen, gemaakt met direct ontkist beton.

Rupelmonde
Rupelmonde - trappen naar uitzichtpunt

Rupelmonde

Het ontwerp voor het Mercatoreiland herstelt het contact met het water en het culturele en nautische erfgoed. Aan de Schelde werd de grindparking omgetoverd tot een groene ontmoetingsplaats. Een verhoogd plateau biedt langs de nieuwe waterkering een panoramisch zicht over de rivier waar je in de zomer van de zonsondergang kan genieten. In het park is er een ontmoetingsplaats met betonnen zitelementen onder de bestaande treurwilg en kan je afdalen naar een steiger tot bij het water van de Vliet. Hier beton zonder luchtbellen. Voor deze elementen koos de opdrachtgever voor beton met een aardse kleur, met oneffenheden en een bijzondere oppervlaktestructuur van gestraald architectonisch beton.

Team

Ontwerp: Landschaap  
Aannemer: Hertsens Infra  
Opdrachtgever: Gemeente Kruibeke 
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team 

Kruibeke
Overstromingsgebied Kruibeke

Kruibeke in beeld

In het Waasland, op het grondgebied van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, ligt Vlaanderens grootste overstromingsgebied: de Polders van Kruibeke. 600 hectare van die polders zijn omgetoverd tot een uniek recreatief natuurgebied: een walhalla voor wandelaars en fietsers én een opsteker voor de lokale horeca en ondernemers. Op meerdere plaatsen zorgen onze natuurlijke elementen in beton voor rustpunten.

Team

Ontwerp: stefan.schöning.studio
Aannemer: Ghent Dredging
Studiebureau: Antea Group
Opdrachtgever: De Vlaamse Waterweg
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team

Zutendaal Albertkanaal brug
Zutendaal brug Albertkanaal

Luie trappen aan de bruggen over het Albertkanaal

Het Albertkanaal kreeg een reeks gloednieuwe bruggen. De vernieuwing van de bruggen kadert in een project om de vrije doorvaarthoogte op te krikken over de hele lengte van het Albertkanaal. Ebema stak een handje toe met fietsgreppels en een wielvriendelijke trap. Deze trappen zijn ook te bezichtigen in het Objects Park.

Team

Aannemer: Willemen Infra
Opdrachtgever: De Vlaamse Waterweg
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team

Zemst
Zemst infozuil

Dorent Zemst in beeld

Vlak boven Brussel beslaat het gebied Dorent zo’n 90 hectare tussen Zemst en Vilvoorde. Het ligt vlak naast de ‘nieuwe’, gekanaliseerde Zenne en wordt doorkruist door grachten, beken en de ‘Oude’ Zenne. In het kader van het Sigmaplan maakte Natuur en Bos van de Vlaamse overheid werk van een opwaardering van het gebied. Hiervoor maakten we twee infozuilen met bijhorende tegels. 

Ontwerp: stefan.schöning.studio  
Referentieproject: Sigmaplan 
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team

Een aantal van deze toepassingen in natuurlijk beton is ook te bewonderen in ons Objects Park in Zutendaal. Kom een kijkje nemen. En combineer je aanwezigheid met een rondleiding in de fabriek of een bezoek aan ons Ebema_CreativeLab. We sluiten sowieso af met een drankje in onze Ebema Concrete Lounge Zomerbar! 

Ontdek meer Projecten