Parking als uithangbord

“Het ontwerp had nood aan een minimalistische look. En dat is gelukt. Zelfs de afwateringsputjes zijn onzichtbaar”, vertelt Dimitri Parein van gestalt architecten. “De parking moest een echt visitekaartje worden”, zegt Gerald Van Doren, senior projectmanager bij Ebema. “Een knappe groene parking met uitstraling die perfect aansluit bij de kwalitatieve kantoorruimtes. Vandaar het elegante ontwerp met hoogwaardige producten en een slimme ruimtelijke indeling. Door die evenwichtige mix van verschillende soorten groen en stijlvolle verharding brengt dit binnengebied ook rust in de stad.”  

Geoptimaliseerd ontwerp met slimme Ebemakeuzes

Het ontwerp van de architect vormde de basis. Ebema dacht mee en gaf een aantal suggesties ter optimalisatie, zowel over het materiaal als op vlak van regenwateropvang en -infiltratie. Ebema legde de parking ook aan, mede omdat Eurodal Premiumvloeren een erg specifieke plaatsing vereisen. “Eerst wilden we betonklinkers gebruiken voor de verharding. Maar dankzij de goede samenwerking met Ebema werden het Eurodal Premiumvloerplaten van 2 x 2 meter. Die zorgen voor een strakkere uitstraling dan klassieke verharding. En dat voor ongeveer dezelfde prijs”, zegt Dimitri Parein. 

Hoogwaardige materialen voor een strakke stijl

 • De rijwegen, de trappenpartij en het hellend vlak voor rolstoelgebruikers bestaan uit Eurodal Premiumvloerplaten. De strakke uitstraling van deze grote betonplaten versterkt het industriële karakter van de site. Daarom de keuze voor grootformaatplaten als alternatief voor de oorspronkelijk geplande klinkers. 
 • De Helix-grasdallen op de parkeervakken laten het regenwater wel in de grond sijpelen. Dit zijn de klassiekere grasdallen uit het Eco Solutions-gamma, ideaal voor intensief gebruik. 
 • Geen witte lijnen op de parking, maar wel een subtiele aanduiding van de vakken met zwarte betonstraatstenen van 22 x 11 x 12 cm. Die klinkers zijn even dik als de Helix-grasdallen. Dat maakt een mooie en correcte plaatsing een stuk handiger. 
 • De parkeergebieden en groenzones zijn mooi afgebakend met boordstenen type C. Zo krijgt de parking een verzorgde aanblik. 
 • Grote symbolen in de parkeervakken helpen bezoekers snel de juiste parkeerplaatsen te vinden. De symbolen voor mindervaliden en voor elektrische laadpalen zijn netjes gefreesd in grote vierkante vloerplaten (120 x 120 cm). Ze liggen centraal in het parkeervak, mooi in lijn met het patroon van de Helix-grasdallen.  

Ebema verzorgde ook de plaatsing van dit totaalproject. Het resultaat? Slechts één aanspreekpunt en totale ontzorging.

Dimitri Parein van gestalt architecten

Geen standaardafwatering

“Op de site vind je geen standaardgoten, slokkers of riolering. We hebben de geplande standaardafwatering vervangen door een volwaardige infiltratieriolering met afvoer naar het ondergrondse Hydrops-systeem”, gaat Gerald Van Doren verder. “We werken met open drainagestukken die het water naar de bomen en de waterdoorlatende parkeervakken leiden. Het water kan rustig in de grond sijpelen waardoor de platen en bomen meteen ook voldoende vocht krijgen. Pas wanneer de bodem verzadigd is, stroomt het water verder naar het ondergrondse buffer- en infiltratiebekken.” 

Hydrops, duurzaam regenwaterbeheer

“Via de fundering van de rijweg laten we het regenwater infiltreren. Is de bodem verzadigd? Dan functioneert de fundering ook als waterbuffer”, verduidelijkt Maarten Jacobs, technical projectmanager bij Ebema. “Met het Hydrops-systeem kun je water al erg ondiep bufferen: vanaf 60 centimeter onder de grond. Dat is veel minder diep dan bij een traditioneel systeem. En het is meteen de grootste troef van Hydrops. Want hierdoor kun je het gebruiken in gebieden met een hoog grondwaterpeil. We hebben verschillende versies van dit systeem. Zo kunnen we de opbouw aanpassen aan de noden en de werfomstandigheden. Voor dit project gebruikten we Hydrops 2.0.” 

Een project met een zoete geschiedenis

Chocolade, het is vandaag één van de bekendste Belgische exportproducten. Meurisse is het eerste en oudste chocoladebedrijf van België. In 1845 begon patissier Adolphe Meurisse met zijn zoon chocolade te maken aan het Damplein. De fabriek bestaat al even niet meer, maar de gebouwen getuigen nog van deze lekkere geschiedenis. De komst van Park Spoor Noord gaf dit hele gebied een nieuw elan. Gestalt Architecten ontwikkelde een architecturale visie voor de Meurisse-site en het achterliggende binnengebied. 

HYDROPS©

Meedenken en meebouwen

“Waarom de bouwheer voor Ebema koos? Vooral omdat we een totaalpakket aanbieden”, gaat Gerald Van Doren verder. “We zitten mee aan de ontwerptafel en coördineren het project van grondwerken tot afwerking. We hebben de parking bijvoorbeeld in fases aangelegd. Zo kon de hoofdaannemer ongehinderd verder werken aan het gebouw. We zetten ook resoluut in op resultaatsverbintenissen. En dat stelde de bouwheer erg op prijs. Om het met zijn woorden te zeggen: ‘Jullie waren niet het goedkoopst, maar jullie werk is top en ging het vlotst’. Dat horen we natuurlijk graag”, besluit Gerald Van Doren.  

Gebruikte producten

 • Hydrops versie 2.0 
 • Eurodal Premiumvloerplaten, kleur: Griza  
 • Waterpasserende tegel type Helix, 60 x 40 x 12 cm, Classic, kleur: Standaard Grijs 
 • Betonstraatstenen: 22 x 11 x 12 cm, Classic, kleur: Standaard Zwart  
 • Boordstenen type C: 30 x 15 cm 2/2, Classic, kleur: Standaard Grijs 
 • Eurodal Premiumvloerplaat met gefreesde iconen: mindervalide en oplaadpunt elektrische wagens 

 

Benieuwd naar andere revolutionaire oplossingen voor parkeervakken? Laat je inspireren door deze waterdoorlatende parking in Torhout

Hydrops gebruiken in jouw project?

Ontdek meer Projecten