Maak buitenruimtes waterproof

Minder plassen op een plein, parking of bedrijfsomgeving? De Eco Solutions grasbetontegels van Ebema klaren de klus. Met het combinatieconcept doen ze dat creatiever dan ooit. Je kan namelijk meerdere modellen Eco Solutions combineren tot unieke legpatronen. Ideaal voor overgangen van open naar gesloten verharding. De open voegen vul je op met split voor een optimale waterdoorlatendheid of met gras voor extra groene accenten.

Waterpasserend_ebema_aviena_straight_en_aviena_wave_eco_solutions
Aviena Straight en Aviena Wave

Combinatieconcept 1: Aviena Straight en Aviena Wave

Een speelse toets toevoegen? De Aviena Wave is een golvende tegel. Combineer hem met de rechte Aviena Straight. Het resultaat? Een bestrating die als het ware in beweging komt. Een glooiend patroon met een frivole toets.

Beide grasbetontegels beantwoorden aan de richtlijnen van PTV-126. Ze hebben belastingklasse BC5 en zijn geschikt voor beperkt zwaar verkeer. De waterdoorlatendheid is groter dan 540 liter per seconde per hectare. De waterpasserende openingen of open voegen bedragen minimum 24% van het oppervlak van de steen. De grasgroei-openingen nemen zelfs 50% van het oppervlak in. Per m² Aviena Straight of Aviena Wave heb je ongeveer 47 liter voegmateriaal nodig.

Eco Solutions Grasslines Big waterdoorlatende tegel Ebema grasbetontegel
Grasslines Big

Combinatieconcept 2: Grasslines Big en Stepstone Big

De Eco Solutions Grasslines Big grasbetontegels lenen zich uitstekend voor grote oppervlakken zoals inritten of parkeerplaatsen. Je kunt er comfortabel over wandelen. Daarom wordt de Grasslines Big ook gebruikt om moderne, groene wandelpaden te creëren in de openbare ruimte.

De complementaire Stepstone Big tegel heeft dezelfde afmetingen als de Grasslines Big, dus ideaal om te combineren. De Stepstone Big is technisch gezien geen waterpasserende tegel – de open voeg is kleiner dan 10 % – maar hij is wél perfect voor de creatie van verharde loopvlakken. Of voor een zichtbare afscheiding tussen parkeerplaatsen. Laat je creativiteit gerust de vrije loop.

Beide modellen hebben belastingklasse BC5 en zijn geschikt voor beperkt zwaar verkeer. De waterdoorlatendheid van de Grasslines Big is groter dan 540 liter per seconde per hectare. De waterpasserende openingen of open voegen bedragen minimum 24% van het oppervlak van de steen. De grasgroei-openingen nemen 42% van het oppervlak in. Per m² Grasslines Big heb je ongeveer 33 liter voegmateriaal nodig.

 

greenstone_seamstone_eco_solutions_ebema
Seamstone, Greenstone en Grasslines Small

Combinatieconcept 3: Seamstone, Greenstone en Grasslines Small

De betontegels Seamstone 25x25 en de Seamstone 25x12,5 zijn de ideale modellen om gesloten bestrating en waterpasserende tegels te verbinden. Deze gesloten stenen zonder waterdoorlatendheid hebben een kleine voeg van 6 mm en sluiten perfect aan op de nokken van de Eco Solutions Greenstone 25x25 en de Greenstone 25x12,5. Met een geschikte voegmortel of epoxyoeg is de Seamstone ook perfect geschikt als onkruidwerende bestrating.

Combineer de verschillende formaten en types voor unieke patronen. Op die manier creëer je een organische overgang van gesloten tegel naar tegel met brede waterpasserende voeg. Wandel- of fietscomfort wordt zo gecombineerd met het creëren van waterinfiltrerende ruimtes.

De Seamstone en de Greenstone zijn ook te combineren met de Grasslines Small

De Eco Solutions Greenstone 25x25 is belastingklasse BC6 en is dus net zoals de Seamstone geschikt voor frequent zwaar verkeer. De waterdoorlatendheid van de Greenstone is groter dan 540 liter per seconde per hectare. De waterpasserende openingen of open voegen bedragen minimum 18% van het oppervlak van de steen. De grasgroei-openingen nemen 29% van het oppervlak in. Per m² Greenstone 25x25 heb je ongeveer 18 liter voegmateriaal nodig.

technische_tekening_combinatieconcept
Technische tekening combinatieconcept 3

Voorbeeld

Op de technische tekening zie je een voorbeeld van dit combinatieconcept: 

Afbeelding 1: Seamstone 25x25 cm
Afbeelding 2: Greenstone 25x25 cm
Afbeelding 3: Grasslines Small 25x25 cm
Afbeelding 4: Greenstone 25x12.5 cm
Afbeelding 5: Seamstone 25x12.5 cm

 

Het maximum halen uit onze Eco Solutions?

Zorg voor een waterdoorlatende fundering en ondergrond, zodat het hemelwater ook effectief in de bodem infiltreert. Ontdek hier de plaatsingsvoorschriften.

Ontdek meer in de Eco Solutions folder voor de openbare ruimte.

 

Ontdek meer thematische blogposts