Ga voor groen

Natuurlijk maken bomen en planten net zoals in een tuin de omgeving aangenamer. Maar ze staan ook letterlijk in voor ademruimte. Ze reinigen namelijk de lucht, zorgen voor zuurstof en bieden verkoeling. Vooral in drukke steden waar de warmte langer blijft hangen, is dat essentieel. Een bijkomend voordeel: ze houden water vast. Wat weer een kleine stap in de goede richting is in deze tijden van watertekort tijdens hete zomers én watersnood bij hevige stortbuien.

Smooth plantenvakken in Cream Velvet
Smooth plantenvakken in Cream Velvet - AZ St. Maarten, Mechelen

Ideetjes?

In onze ijzersterke en fluweelzachte Planters uit de Smooth-collectie nestelt elke plant zich graag. Je kan bovendien twee vliegen in één klap slaan en kiezen voor een combo zitelement-plantenbak zoals de Plant & Sit. Of laat Ebema een element op maat maken. In een kleur en afwerking naar wens natuurlijk.

 

De bomen voelen zich dan weer op hun gemak dankzij onze boomkransen. Niet enkel zijn ze stevig beschermd, het vocht krijgt ook voldoende kans om te infiltreren en de bodem rond de stam blijft geventileerd.

De Motten Tongeren
Oeverbanken met Smooth beams - De Motten, Tongeren

Werk met water

Vijvers, beekjes, rivieren, kanalen, … water trekt de aandacht in de publieke ruimte. Kijk maar naar De Motten in Tongeren. In dit stadspark speelt de opengelegde Jeker een centrale rol. En die zetten we extra in de verf met trendy elementen in prefabbeton.

 

Zitbanken, oeverbanken en zitblokken maken een uitje naar het Tongerense park comfortabel. Waterpasserende betontegels laten plaats vrij voor wat fris gras. En alles is netjes en helder aangegeven met symbooltegels, verkeersdrempels, enzovoorts. Onze bijdrage werd trouwens beloond met de FEBE Elements Awards in de categorie Precast in Landscape.

Plaats een eyecatcher

Een tuin vertelt dikwijls wat over de persoonlijkheid van de bewoner. Wel, in dezelfde lijn mag een park of plein volgens ons gerust het karakter van de stad weergeven. Hoe? Door een statement te maken. Werk in cocreatie met Ebema om een creatief en/of functioneel object in beton te ontwikkelen. Kies een van onze opvallende én handige Objects. Of schakel een kunstenaar in en laat ons het werk realiseren. We denken graag met je mee.

Plantenbakken en boomkransen in kleurrijk beton
Kleurrijke plantenbakken en boomkransen - ASVZ Merwebolder, Sliedrecht (NL)

Een voorbeeld?

ASVZ Merwebolder in Sliedrecht (NL), een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, wilde haar voortuin omtoveren tot een uitnodigende plek voor patiënten, bezoekers en personeel. En dat mocht best op een kleurrijke manier. Dus ontwikkelden we in een cocreatieproces 64 blikvangers in diverse frisse kleuren: plantenbakken, boomkransen met zitranden, … inclusief ingebouwde verlichting en ruimte voor de wortels van de bomen en planten.

The Waterbench
The Waterbench, een ecologisch zitelement ontworpen door Barbara Standaert

En ook op The Waterbench zijn we best trots. We vallen er geregeld mee in de prijzen. Dit is een ontwerp van kunstenares Barbara Standaert dat stad en natuur aan elkaar linkt. De zitbank is waterdoorlatend dankzij een zitgedeelte in poreus beton, terwijl het zitvlak wel droog blijft aanvoelen. Het water wordt opgevangen in een waterbekken van waterdicht beton waaruit de planten vocht en voeding halen. Resultaat: een ecologisch, onderhoudsvriendelijk zitelement.

Meer informatie over onze Objects en andere betonelementen? Vraag ernaar.

Ontdek meer thematische blogposts