The same but different

De Chill en de Comfy lijken sterk op elkaar, maar zijn tegelijkertijd erg verschillend. De Chill heeft een elegantere en organische vorm met een egaal afgerond zitgedeelte. De Comfy leent zich nog meer voor liggen met een recht plat gedeelte en een licht glooiende hoofdsteun. Of is het een voetsteun? Door deze twee verschillende Smooth Objects zitbanken op een bepaalde manier te positioneren ten opzichte van elkaar, ontstaan er extra rugsteunen, overgangen en hoogteverschillen. Zo kan je zitten op de hoogte die je zelf kiest en comfortabel uitrusten op de manier waarop jij dat het liefste doet. Straatmeubilair dat zich onderscheidt.

Prefab beton op zijn mooist

De elementen zijn uiteraard gemaakt van prefab beton. Beton is op zich een zeer duurzaam materiaal, dat de tand des tijds goed doorstaat. Bovendien zijn deze banken compleet afgerond, zodat de kans op beschadiging minimaal is: hier krijg je nergens een hoek af!


Ze zijn breder aan de bovenzijde, smaller aan de onderzijde en variëren daarenboven nog in breedte over de gehele lengte!  Voeg hierbij de organische vormgeving met al zijn afrondingen en overgangen, en je krijgt een designelement waar je niet enkel naar mag kijken, maar in dit geval ook mag aanraken, op zitten, liggen, en zelfs op mag springen...


De zitelementen zijn zo ontworpen dat er geen ander materiaal nodig is voor een aangenaam zitcomfort. De dubbele bolling zorgt ervoor dat er nooit water op blijft staan. Een slijtvast en onderhoudsvriendelijk product dat vandalismebestendig is. Door meerdere elementen te combineren, kun je rugleuningen creëren zonder extra materiaal. Er wordt dus optimaal gebruikgemaakt van één soort grondstof, beton.
 

Door de organische vormgeving, de afmetingen die perfect op elkaar aansluiten en de combinatiemogelijkheden in verschillende geometrische figuren passen de elementen in elk verhaal. Zo kun je elke locatie of elk project een eigen identiteit geven.

Overal thuis: combineren mag

Momenteel vind je de Comfy en Chill op twee plaatsen: het Skatepark in Genk en het Objects Park bij Ebema in Zutendaal. Op het skatepark Genk staan 2 Chill en 2 Comfy zitbanken. Op 1 lijn, waardoor ze eruitzien als een soort monster van Lochness. Een ontwerp met veel multifunctionele mogelijkheden. Dat maakt dat de banken zich uitstekend lenen voor een veelheid aan toepassingen: op pleinen, in het groen, nabij sport- of speelterreinen voor jongeren, op festivals,… Door de organische vormgeving, de afmetingen die perfect op elkaar aansluiten en de combinatiemogelijkheden in verschillende geometrische figuren passen ze in elke omgeving. Zo kun je elke locatie of elk project een eigen identiteit geven.  De mogelijkheden zijn quasi onbeperkt, waardoor elke landschapsarchitect deze elementen kan verwerken in zijn/haar verhaal. Meer inspiratie met straatmeubilair in beton, vaak maatwerk, vind je in onze Objects folder.

Technische informatie

Zitbank Comfy in Blue Velvet Smooth architectonisch beton 
195X30X66 cm (LxBxH) - gewicht 1000 kg

Zitbank Chill in Blue Velvet Smooth architectonisch beton
197X60X97 cm (LxBxH) - gewicht 1160 kg
 

combinatiemogelijkheden Chill & Comfy  Ebema Objects prefab beton tekeningen
Enkele combinatiemogelijkheden Chill & Comfy

Duurzaam in hergebruik

Tweede leven
Deze zitbanken kunnen perfect een tweede leven krijgen: door de elementen te stralen, te polijsten of een andere nabehandeling te geven (zelfs na 10 jaar) kun je ze weer helemaal opwaarderen tot een nieuwe bank op dezelfde of een andere locatie.
Circulair
Als er beslist wordt om de elementen definitief af te voeren, kan het materiaal met een daarvoor voorziene breek- en maalinstallatie gerecycleerd worden tot 100% herbruikbare grondstoffen voor nieuwe betonproducten. Het proces is volledig circulair.
Duurzaam productieproces
In onze fabriek in Rijkevorsel wordt het bij het productieproces gebuikte water 100% gerecycleerd en opnieuw gebruikt bij de fabricatie van het beton; energie wordt opgewekt met zonnecellen; persluchtapparaten worden zoveel mogelijk afgebouwd.

Winnaar Febe Elements Awards

De Comfy en de Chill op Skatepark Genk ontvingen in november 2021 een Febe Elements Award. In de categorie Precast in Landscape. Deze categorie beloont bovengrondse, zichtbare projecten bestemd voor infrastructuur en inrichting van de publieke ruimte. De bekroonde projecten moeten voor een groot deel gebruik maken van prefab betonelementen. Het moet gaan over een uitgevoerd project.  

De jury beoordeelt de inzending alsvolgt: Heeft de ingerichte of gebouwde ruimte een toegevoegde waarde dankzij prefab beton? Dit zowel op esthetisch vlak als op het vlak van de toegankelijkheid, de duurzaamheid of de mobiliteit. “De ene ziet dit als een kunstwerk, de andere als een designerstuk. In elk geval is dit een 2.0 versie van een zitbank: de originele vorm, de ronde afwerking en de aangepaste kleur maken deze bank tot een pronkstuk op het skatepark. Zowel liggend, zittend of al skatend kan van deze bank genoten worden. De robuustheid van het beton verzekert een lange levensduur. Het out-of-the-box denken heeft geleid tot een nieuwe benadering van betonnen zitbanken. De vorm laat veel variatie toe, waardoor elk stuk uniek wordt en zijn plaats opeist in de omgeving”, aldus de jury.

Bert Panis Ebema innovatie

De ontwerper

Bert Panis (1976) studeerde industrieel ingenieur en werkt sinds 2004 bij Ebema. Vanaf 2018 als innovatiemanager binnen de groep. Hij maakt deel uit van het innovatieteam dat bezig is met vernieuwende producten, productieprocessen en diverse nieuwe bindingstechnologieën naast het traditionele cement.


Bert heeft een passie voor design en slimme ontwerpen en zoekt met zijn ontwerpen naar oplossingen. Voor het ontwerp van de Chill en de Comfy werd hij geïnspireerd door een lederen zitbank op de luchthaven in Las Vegas. Het lijnenspel van deze bank heeft hij omgezet in elementen die in beton geproduceerd kunnen worden. Door het toevoegen van 2 zithoogtes en het uitsplitsen naar 2 verschillende elementen ontstonden deze unieke aan elkaar gerelateerde designzitelementen. In november 2021 won Bert voor dit ontwerp de Febe Elements Award in de categorie Precast in Landscape.

Ontdek meer Producten