Twee Febe Elements Awards 2022 voor Ebema_LivingCity!

Hoera! We hebben op donderdag 27 oktober 2022 met Ebema_LivingCity niet 0, niet 1 maar 2 Febe Elements Awards 2022 gewonnen! We waren immers niet 1, niet 2, niet 3, maar wel 4 (🤩) keer genomineerd voor de jaarlijkse FEBE Elements Awards, zeg maar de Oscars van de prefab betonindustrie. Zoveel nominaties of prijzen hadden we nooit eerder. Een erkenning van onze Ebema-missie: Ruimte verbeteren!

Precast in Landscape en Outstanding Precast

We ontvingen nominaties in twee van de vijf categorieën: Precast in Landscape en Outstanding Precast. In beide categorieën haalden we twee van de drie nominaties binnen! En dat met vier verschillende projecten. De vooruitzichten op een prijs zijn dus goed, maar er is natuurlijk ook nog niets gewonnen.

De categorie Precast in Landscape bekroont bovengrondse, zichtbare projecten bestemd voor de inrichting van de private of publieke ruimte. Deze projecten moeten voor een groot deel gebruik maken van prefab betonelementen. Onder deze categorie valt alle infrastructuur met een zichtbare link met het landschap.

Outstanding Precast richt zich op het aspect “dienst aan de samenleving”. Met “dienst aan de samenleving” wordt bedoeld dat het project uitblinkt op het vlak van het verhogen van de levenskwaliteit, het verbeteren van het algemeen welzijn en welbevinden van (een deel van) de bevolking, het bereiken van maatschappelijke doelstellingen, het aangaan van hedendaagse uitdagingen of het bevorderen van het beter samen leven. Het project kan zowel een privaat als een publiek karakter hebben.

cityriver_oostende_-_ebema_livingcity_-_maatwerkelementen
Cityriver Oostende

Cityriver Oostende - Winnaar Precast in Landscape

De Cityriver in Oostende combineert duurzaam waterbeleid met een innovatieve landschappelijke inrichting. De klassieke straatkolk ruimt er plaats voor een heuse ‘stadsrivier’ die het regenwater vertraagd laat infiltreren in de bodem. Gezien de Cityriver deel uitmaakt van de prestigieuze ontwikkeling Oosteroever, moet ook het esthetisch plaatje kloppen. Voor de boordstenen en een deel van de stapstenen en zitblokken viel de keuze op de prefab elementen in architectonisch beton van Ebema.

De grillige vorm van de Cityriver noopte Ebema tot de nodige creativiteit. De afboording van de rivier bestaat uit honderden L-wandjes in architectonisch beton, die precies omwille van de bedding van de rivier geen standaardelementen zijn. In totaal hebben we maar liefst 1 200 elementen aangeleverd, bestaande uit zo’n 150 verschillende formaten. Ons productieteam heeft alles uit de kast gehaald om alle mallen op maat te maken, en ervoor te zorgen dat elk element netjes gelabeld was. Op die manier konden we het voor de aannemer op de werf gemakkelijker maken om alles te plaatsen, zonder telkens opnieuw te moeten gaan opmeten.

Ontdek meer fotomateriaal.

Team
Projectontwikkelaar: Farys / AGSO ( Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Oostende)
Aannemer: Daniël Seru & Zonen
Opdrachtgever: Stad Oostende
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team 

tuinstraten_antwerpen_-_lange_ridderstraat_-_grasslines_small_-_smooth_objects_-_ebema_livingcity
Tuinstraten Antwerpen

Tuinstraten Antwerpen - Winnaar Outstanding Precast

In deze tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is vergroenen de boodschap. Dat heeft ook de Stad Antwerpen begrepen. Daarom komt er in 5 Antwerpse districten een Tuinstraat : een straat die onthard is – en vooral – slim verhard. Permanent. In Berchem komen er zelfs vier Tuinstraten. Ook Ebema_LivingCity steekt voor dit project de handen uit de mouwen.

In Antwerpen was de eerste volledig vergroende straat de Lange Ridderstraat, voorzien van elegante Grasslines Small en praktische Beams-zitbanken. En ook voor de Bloemstraat in Borgerhout leverden we kort daarna heel wat Seamstones, Grasslines Small, handige boordstenen in XL formaat 30x40 en waterpasserende Greenstones. Meer info.

Team
Ontwerp: Stad Antwerpen
Aannemer: Verbruggen BV
Opdrachtgever: Stad Antwerpen
Partner: Aquafin
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team  

rupelmonde-_mercatoreiland_-_kruibeke_1_34
Mercatoreiland Rupelmonde

Mercatoreiland Rupelmonde - Genomineerde Precast in Landscape

Het ontwerp voor het Mercatoreiland herstelt het contact met het water en het culturele en nautische erfgoed. Aan de Schelde werd de grindparking omgetoverd tot een groene ontmoetingsplaats. Een verhoogd plateau biedt langs de nieuwe waterkering een panoramisch zicht over de rivier waar je in de zomer van de zonsondergang kan genieten. In het park is er een ontmoetingsplaats met betonnen zitelementen onder de bestaande treurwilg en kan je afdalen naar een steiger tot bij het water van de Vliet. Voor een aantal van deze elementen kozen we voor beton met een aardse kleur, met oneffenheden en een bijzondere oppervlaktestructuur van gestraald architectonisch beton. Meer info.

Team
Ontwerp: Landschaap  
Aannemer: Hertsens Infra  
Opdrachtgever: Gemeente Kruibeke 
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team 

gemeenschapscentrum_elzenhof_-_elsene_-_ebema_livingcity_smooth_maatwerk_l-wanden-trappen-wandpanelen
Elzenhof Elsene

Elzenhof Elsene - Genomineerde Outstanding Precast

Na een intens ontwerptraject met dmvA Architecten en Bouwbedrijf Van Poppel werden de stukken minutieus uitgetekend door de tekenaars van Ebema. Bijna alles is maatwerk in zelfverdichtend beton.

De moeilijke toegang maakte het leveren van de producten er niet simpeler op. Er is weinig ruimte om te lossen op de straat en alle details voor de just-in-time levering werden continu doorgesproken en aangepast. Hierdoor werd een eindresultaat behaald waarvan iedereen enthousiast en vrolijk werd. Een schoolvoorbeeld van mogelijkheden met beton. 

Het verhoogde terras werd voorzien van Smooth tegels van 1 bij 1 meter op tegeldragers. Rondom het ganse terras werd een boord voorzien van blokken of omgekeerde L-elementen. Langs de binnenzijde werd de 3 meter diepe put voorzien van in verstek gegoten panelen, van trappen met een gestraalde antisliprand op de bovenzijde, en van een heuse betonnen tribune. Door de onregelmatige vormen van het geheel, waren soms dubbele verstekken noodzakelijk. Uiteindelijk is dit project een voorbeeld van samenwerking tussen architect, fabrikant en aannemer. 

Sociaal project in Brusselse wijk


Ebema wil de ruimte verbeteren, niet alleen met mooi beton, maar we willen ook de maatschappelijke waarden van ons bedrijf uitdragen in onze producten. Elzenhof is een huis waar mensen samenkomen. Het is gelegen in een zogenaamde “probleemwijk” in Brussel, waar Elzenhof voor veel bewoners een lichtpunt is, waar ze met andere mensen in contact komen, Ebema versterkt met dit project mee de sociale cohesie in de wijk.

Ontdek meer fotomateriaal.

Team
Ontwerp: dmvA
Aannemer: Van Poppel
Opdrachtgever: Gemeenschapscentrum Elzenhof
Elementen in maatwerkbeton: Ebema_CustomConcrete team