Erkenning voor klimaatrobuuste oplossingen

Febe Elements Award - Outstanding Precast 2022

Het project 'Tuinstraten' in Antwerpen ontving op 27 oktober 2022 de Febe Elements Award in de categorie Outstanding Precast. In deze tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is vergroenen de boodschap. Dat heeft ook de Stad Antwerpen begrepen. Daarom zijn er in 5 Antwerpse districten Tuinstraten: straten die onthard zijn – en vooral – slim verhard. Permanent. En die comfort en levenskwaliteit bieden aan de bewoners. Daar droeg Ebema_LivingCity aan bij met haar Grasslines Small grasbetontegels en Beams-zitbanken. Deze prijs is een erkenning van onze Ebema-missie: Ruimte verbeteren!

Nominatie Prijs Publieke ruimte 2022

Het project Tuinstraten Antwerpen werd in het voorjaar van 2022 genomineerd voor de Publieksprijs Publieke Ruimte 2022. De vakjury nomineerde in de categorieën ‘stedelijke projecten’ en ‘landelijke projecten’ telkens drie inzendingen en koos in beide categorieën een winnaar. De zes genomineerden dingden mee naar de Publieksprijs Publieke Ruimte 2022. Helaas wonnen we niet, maar genomineerd worden is altijd leuk natuurlijk. En dit project verdient dit ook.

Deze verschillende buurten groener maken, dat is natuurlijk het hoofddoel. En dat mag je letterlijk nemen: meer planten, meer gras, meer bloemen. Maar ook de waterdoorlatendheid is essentieel. Je kan immers niet simpelweg een grasveld aanleggen te midden van deze buurten. Voor voetgangers en fietsers wil je het wandel- en rijcomfort behouden. Dus opteert de stad op die plekken voor ingenieuze waterdoorlatende alternatieven.

“In de Lange Ridderstraat zijn vier ondergrondse regenwaterputten (3000 liter elk) voorzien, waarin het water wordt opgevangen. Het gaat dus om een soort reusachtige regentonnen eigenlijk. We willen er op deze manier voor zorgen dat er zo weinig mogelijk water afvloeit naar de riolering." - Bonnie van der Burgh, Stad Antwerpen.

“Door de vergroening in onze straat wordt het gezelliger. Fleuriger. En koelt het meer af in de zomer.” George en Annemie uit de Bloemstraat in Borgerhout

Hoe werkt dat precies?

De oude stoeptegels worden verwijderd en vervangen door waterpasserende tegels met een waterdoorlatende fundering. Het regenwater sijpelt vervolgens door de waterdoorlatende verharding in de drainerende buizen en wordt afgevoerd naar regenwaterputten die voorzien zijn van een handwaterpomp. De bewoners kunnen dan het regenwater oppompen om de planten water te geven. Zo is de cirkel rond! (lees lager verder)

De stad van de toekomst

In Antwerpen was de eerste volledig vergroende straat de Lange Ridderstraat, voorzien van elegante Grasslines Small en praktische Beams-zitbanken. En ook voor de Bloemstraat in Borgerhout leverden we kort daarna heel wat Seamstones, Grasslines Small, handige boordstenen in XL formaat 30x40 en waterpasserende Greenstones.

De Tuinstraten in Deurne, Berchem en Wilrijk zijn ook al volop in ontwikkeling. In Berchem leverden we alvast materiaal voor één van de vier tuinstraten in dat district. En we bezorgden onlangs maar liefst 390 m² aan Grasslines Small voor de Aziëlaan in Wilrijk.

De reacties op de afgewerkte straat zijn alvast lovend, zowel bij de bewoners zelf als bij anderen. 
Wie weet duikt dit concept in de toekomst wel in elke stad op? Wij staan alvast klaar met de meest innovatieve betonoplossingen. (lees lager verder)

Waarom zijn dergelijke vergroeningsprojecten zo belangrijk?

Water = leven
Als je grijze, troosteloze straten groener wil maken, heb je niet enkel beplanting maar ook water nodig om het groen in leven te houden. Optimale waterinfiltratie in de bodem is dus cruciaal. De Eco Solutions-producten maken dat mogelijk.
Stockage van grondwater
Niet enkel aan de oppervlakte is water noodzakelijk, ook in de diepte. Het regenwater moet diep in de grond kunnen dringen om onze grondwaterreserves aan te vullen.
Aanpak van wateroverlast
Te veel en niet-waterdoorlatende verharding veroorzaakt vaker problemen bij stortbuien. Het kan dan onvoldoende doorsijpelen in de ondergrond. Met een teveel aan water tot gevolg. Slimme verharding buffert het regenwater en pakt die problematiek aan.
Verkoeling in steden
Groen en water doen de temperatuur aanzienlijk dalen. In de binnensteden is dat effect nóg groter. Zeker met de klimaatopwarming in gedachten hebben onze steden vergroening dus broodnodig.

Eco Solutions voor betere waterinfiltratie

Een ingenieus compromis tussen comfortabele verharding en levensnoodzakelijke vergroening: dat is de grote troef van onze Eco Solutions. Met deze collectie kies je voor een stevige én esthetische bestrating die ruimte laat aan water en groen. Geen zompige zand- of grasvlaktes waar je hier en daar doorzakt. Wel een aangenaam en comfortabel gevoel onder je voeten en een fijn, fleurig uitzicht.

Bovendien kunnen Eco Solutions ook zwaarder verkeer aan. Wanneer je de juiste tegels of klinkers en fundering combineert, is dat perfect mogelijk. De waterinfiltrerende producten zijn ook erg makkelijk te plaatsen (dankzij de klemmen op maat) en te combineren met elkaar.

Verschillende modellen passen netjes in elkaar. Goed voor een creatief legpatroon! Overweeg bijvoorbeeld eens een combinatieconcept van Eco Solutions van een Greenstone, Seamstone en Grasslines Small. Het is zo perfect mogelijk om op een unieke manier buitenruimtes waterproof te maken.

Geïnspireerd? Ontdek de volledige Eco Solutions-collectieContacteer een van onze adviseurs voor meer info of een project op maat in de publieke ruimte.