Maarten Jacobs op de Ebema Acady Day (5 oktober 2023)
Maarten Jacobs presenteert over waterbeheer binnen het B-Rain Connect Netwerk

Waterbeheer en waterinfiltratie binnen het B-Rain Connect Netwerk

“Samen bouwen we slimme straten, pleinen en wijken met duurzaam regenwaterbeheer. Van buffering en afvoer tot infiltratie en groenzones. Binnen een sterk netwerk van nutsbedrijven, producenten, aannemers en studiebureaus bouwen we geïntegreerde oplossingen. Het zijn innovaties waarover is nagedacht, die getest zijn en die effectief werken.” In de missie naar klimaatbestendige buurten maakt Maarten Jacobs, projectmanager bij Ebema, deel uit van het expertennetwerk B-Rain Connect.

Herbekijk de volledige presentatie

Kon je niet deelnemen aan de Academy Day of wil je de presentie van Maarten nog eens herbekijken? Bekijk hier de video-opname of lees hieronder de samenvatting over "Waterbeheer en waterinfiltratie binnen het B-Rain Connect Netwerk".

“Mensen in de stad hebben niet altijd de mogelijkheid om een regenwaterput in de tuin te plaatsen. Wij zien het op het collectieve, openbare niveau waar we alles gaan koppelen, bufferen en gaan herverdelen.”

Doelstellingen haalbaar maken

“De Europese lidstaten moeten tegen 2050 hun stedelijke groene ruimte met 5% uitbreiden. Binnen het Burgemeesterconvenant 2030 komen er meer klimaatinitiatieven. De nieuwe GSV Hemelwater 2030 legt strengere eisen op. Hoe bieden we een antwoord op al die doelstellingen? De 3-30-300-vuistregel biedt een breed en ambitieus kader. En de Ladder van Lansink geeft ons richting voor duurzaam hemelwaterbeheer. Binnen deze krijtlijnen zoeken wij concrete en werkbare oplossingen dankzij sterke samenwerkingen met verschillende partners zoals Pidpa, Aquafin en Buildwise.”

Ebema_Academy_B-Rain_De boom in de stad
Hemelwater in openbare ruimtes beter opvangen en efficiënter hergebruiken.

De boom als natuurlijke hergebruiker

“Een volgroeide boom kan zo’n 400 liter water per dag verwerken. Dat maakt hem tot een natuurlijke hergebruiker. Daarom voeren we het regenwater niet zomaar af, maar loodsen we het eerst langs de bomen. Want deze groene bondgenoot helpt ons: hij zuivert de lucht, brengt koelte, stimuleert de biodiversiteit en is goed voor onze gezondheid. In het openbare domein is er tot nu toe nog niet nagedacht over deze hergebruikers. Daarom versterken we de tweede trede van de Ladder van Lansink: het hemelwater in openbare ruimtes beter opvangen en efficiënter hergebruiken.”

Ondergronds wortelgroeisysteem: UrbanRoots boombunker

Bomen alle kansen geven

“Langs drukke wegen is er bijvoorbeeld niet altijd voldoende plaats voor groenzones. Ondergrondse boomgroeiplaatsen zijn dan een goed alternatief. De Urban Roots-boombunker geeft meer ruimte aan de boomwortels en beschermt ze tegen het gewicht van de wegenis erboven. Het ingebouwde zoutslot voorkomt dat er water met strooizout naar de boomwortels vloeit. Deze klep werkt volledig autonoom, op een batterijtje dat zo’n twintig jaar meegaat. De bijkomende vochtsensor zorgt ervoor dat de grond rond de boomwortels niet te vochtig wordt. Op die manier helpen we bomen optimaal groeien tot een volwassen exemplaar met een weelderig bladerdak.

B-Rain Connect in Wiekevorst
Elk huis van deze nieuwbouwwijk heeft twee wateraansluitingen.

Wijk in Wiekevorst: slimme straat met inventieve bouwblokken

“Dit is het eerste publieke hemelwaternetwerk volgens het B-Rain-principe. Elk huis van deze nieuwbouwwijk in Heist-op-den-Berg heeft twee wateraansluitingen: eentje voor drinkwater en een tweede voor het regenwater dat we opvangen. Onder de straten loopt er een blauwe ader met daarin onze collectieve waterreservoirs. Zo hoeven de bewoners zelf geen regenwaterputten aan te leggen. Het water dat valt in de straat, blijft in de straat. We verzamelen het regenwater van de daken voor hergebruik in de huizen: toilet, … Wanneer het te droog is, vult de watermaatschappij de reservoirs aan. Het regenwater van de straat vloeit via slokkers naar de bomen. Is de grond rond de boomwortels vochtig genoeg, dan stroomt het overtollige water naar een volgend compartiment waar het infiltreert in de bodem onder de weg. Zo voeren we geen enkele druppel af naar een lagergelegen gebied.”

Multifunctioneel onder de grond, beleving boven de grond

“Alle kabels en leidingen lopen netjes in de afgescheiden goten die afgedekt zijn met vloerplaten. Zo scheppen we meteen ook orde onder de grond, mooi afgewerkt en snel weer geopend zonder wegverzakkingen naderhand. Boven de grond bouwen we groene eilanden waarin de boombunker zijn plaats heeft. En richten we de ruimte in op maat van de bewoners: zithoekjes, paden, fietsenrekken, …”

B-Rain Connect: klimaatrobuuste oplossingen

“We gebruiken de ruimte optimaal, verharden slim waar het nodig is en geven ruimte aan bomen en infiltratie in de wegenis. In een B-Rain Connect-project gaat er zo weinig mogelijk regenwater verloren en krijgt groen alle ruimte om te groeien. Maar we bouwen ook op maat van mensen: we werken slim onder de grond en multifunctioneel erboven zodat we kunnen inspelen op veranderingen. Daarbij kiezen we zoveel mogelijk voor duurzame en circulaire materialen. Zo zetten wij stappen naar de klimaatrobuuste buurten van morgen.

Alles van de Academy Day zien? Bekijk ook de andere video's!

Schrijf je nu al in voor de volgende Academy Day

Wil je er de volgende keer (weer) bij zijn? Laat je gegevens achter en we bezorgen je als eerste het programma van de nieuwe editie. 

Jouw gegevens
Nog enkele vakjes om (eventueel) aan te vinken