Uitnodigende publieke ruimtes

De stad van morgen heeft bomen nodig. Liefst grote bomen. Want één grote boom met een weeldigere kruin biedt evenveel meerwaarde als vijftien kleine. Hij schenkt schaduw, helpt onze lucht te zuiveren, slaat CO2 op en geeft afkoeling. Kortom: hij is goed voor het welzijn van de mens. Bomen die volwassen worden, helpen onze buitenruimten verbeteren. En maken onze samenleving veerkrachtiger voor de toekomst.  

Bomen in de stad, een bijzondere combinatie

Maar er is natuurlijk de stedelijke realiteit. De nood aan ruime parkings, straten, invalswegen voor zwaarder verkeer of pleinen voor de wekelijkse markt en zomerse evenementen. UrbanRoots verzoent die stedelijke behoeften met de voordelen van groen. De ondergrondse betonconstructie beschermt de boomwortels en helpt jonge bomen uit te groeien tot volwassen exemplaren met weelderige kruin. Door de bescherming onder de grond leven ze in harmonie met de infrastructuur boven de grond. Ze sieren de omgeving, verkoelen de stad en brengen mensen samen.  

Een ondergrondse boomgroeiplaats: hoe werkt het?

Een boombunker of wortelbunker is een ondergrondse boomgroeiplaats die de wortels beschermt. De drukontlastende betonconstructie verplaatst het gewicht van verkeer en bestrating naar de grond onder de wortels. Daardoor kan de boombunker gevuld worden met voedende grond in plaats van doorwortelbare fundering met stenen. Het resultaat? De wortels en de bomen groeien beter en sneller in vergelijking met drukverdelende systemen die de wortels wél belasten. En dankzij de open constructie heeft de boom ook contact met de omringende grond. Dat maakt hem resistenter tegen allerlei invloeden zoals schimmels. De modules bestaan volledig uit gewapend beton. Dat voorkomt onnodige kunststoffen in de grond.

Project in de kijker: UrbanRoots in testopstelling in Seine-Saint-Denis bij Parijs

Het Franse departement Seine-Saint-Denis, net buiten de grote ring, ten Noord-Oosten van Parijs, heeft als eerste het Ebema_LivingCity UrbanRoots groeisysteem geïnstalleerd. Vijf boombunkers werden als testopstelling geplaatst langs een weg met (zwaar) doorgaand verkeer.

Een delegatie van landschapsarchitecten, stadsarchitecten en stedenbouwkundigen bracht een bezoek aan de werf zodat ze alle fases van de plaatsing konden volgen. Het unieke UrbanRoots groeisysteem in prefabbeton is modulair en circulair, wordt snel geplaatst en biedt voldoende wortelruimte om de groei van bomen tot volwassen exemplaren alle kansen te geven. Meer dan voldoende redenen voor onze bezoekers om laaiend enthousiast te zijn. En wij zijn ook enthousiast, omdat we op deze manier kunnen zorgen voor meer groen en meer bladerdak in onze steden!

Bomen in een stedelijke (verharde) omgeving hebben nood aan voldoende aarde, lucht en water. Enkel wanneer deze voorhanden zijn, kan een boom uitgroeien tot een volwassen exemplaar met een groot bladerdak. Het UrbanRoots groeisysteem voorziet in voldoende aarde en lucht. En voorkomt druk op de aarde en de wortels van de boom. Waterirrigatie is nodig en gebeurt best op een voldoende omzichtige manier. Met het zoutslot dat door HTW treerootsystems binnen ons B-rain Connect netwerk werd ontwikkeld, bereikt enkel water zonder zout de wortels van de boom. Een slimme klep filtert het regenwater via een kolk met zoutslot.

De resultaten van de eerste vijf UrbanRoots groeisystemen worden de komende tijd nauwgezet opgevolgd. Bij een positieve evaluatie kunnen er meer boombunkers bijgeplaatst worden en kan het bladerdak in Seine-Saint-Denis stevig gaan groeien.

Hoe UrbanRoots bomen en steden laat floreren

Voor kleine en grote bomen
Stel een eigen patroon samen met grote of kleine bomen. Een standaardmodule is 2 x 2 meter groot. En kan uitgebreid worden, nu of later.
Modulair en op maat van elk project
Het UrbanRoots-systeem wordt op maat samengesteld, aan de hand van vaste modules. Want elke situatie is anders.
Efficiënt alternatief voor bomengranulaat
De betonconstructie draagt alle gewicht en weerstaat zware bovengrondse belasting. Dat maakt bomengranulaat – een doorwortelbare fundering die vooral uit stenen bestaat – overbodig.
Minder wortelopdruk
Geen bomengranulaat met stenen in de ondergrond: dat betekent ook meer ruimte voor voedende grond. De boom kan zo sneller en voller groeien. Door de luchtlaag net onder de afdekplaat kan de grond met de boomwortels uitzetten.
Praktisch en snel
De bouwtijd en grondwerken zijn beperkt. De modules kunnen onmiddellijk gevuld worden met boomgrond.
Helemaal herbruikbaar
De boombunkers zijn volledig herbruikbaar. Om weer leven en groei te geven aan een andere boom op een nieuwe plek.

Helpt doelstellingen halen

Europa stelt dat zijn lidstaten hun nationale oppervlakte aan stedelijke groene ruimte met 5% moeten uitbreiden. En dat tegen 2050. Het stedelijke boomkroonbedekkingspercentage moet dan ten minste 10% bedragen. Bomen die uitgroeien tot hun volledige grootte, zijn een goede stap naar die doelstellingen.  

UrbanRoots helpt ook bij ontharding en betere waterinfiltratie. Met beperkte aanpassingen aan de watertoevoer en -afvoer rond de boombunker, helpen deze bomen ook bij waterfiltering, buffering en infiltratie. Een zoutslot kan helpen tegen bodemverzilting. Deze innovatie voorkomt dat er te veel strooizout met het water naar de boomwortels stroomt. Dit slot kan achter elke bestaande of nieuwe straatkolk geïnstalleerd worden. Het detecteert autonoom het zoutgehalte in het water. Is dat te hoog? Dan sluit het slot de watertoevoer af. Daardoor nemen bomen minder strooizout op via hun wortels. Het resultaat? Hun bladeren sterven minder sneller af tijdens droge periodes. Dit zoutslot is één van de vier genomineerde ontwerpen voor de VLARIO-innovatieprijs 2023. 

boombunker
UrbanRoots vormt de basis voor groen in de stad.

Stijlvolle openbare buiteninrichting

Waar bomen zijn, vind je altijd mensen. In mooie vastgoedcomplexen met zicht op het groen, op gezellige terrasjes in de schaduw of op een bankje op een pleintje. De UrbanRoots-constructie onder de grond geeft alle ruimte aan stijlvolle vormgeving boven de grond. Gezellige zitbanken onder de bomen en mooie tegels rond de boomkaders die baden in sfeervol licht? Het Ebema_LivingCity-gamma biedt prachtige combinatiemogelijkheden. Bestaat het nog niet? Dan maken we het. Van oplossingen voor totaalprojecten tot afdekplaten in unieke kleuren. De ingenieurs van het Ebema_CustomConcrete-team denken graag mee met elk idee. 

We zetten graag een boompje met je op …

… over hoe UrbanRoots helpt bij de totaalinrichting van openbare ruimten. Want dit systeem biedt niet enkel oplossingen voor de technische dienst van een stad of gemeente. Het is ook interessant voor de verantwoordelijken voor bestrating en waterbeheer. We hebben een brede kennis en expertise op al deze domeinen. En staan je graag bij als schakel tussen de verschillende afdelingen. Waar starten? In onze Expo. Daar tonen we je een voorbeeld van de boombunker. Zo zie je boven de grond hoe het UrbanRoots-systeem werkt onder de grond. De belangrijkste technische specificaties vind je alvast in de brochure.  

Ontdek meer Producten