Wouter Crijns op de Ebema Academy Day (5 oktober 2023)
Wouter Crijns spreekt over cementarm beton op de Academy Day van Ebema_LivingCity

Het eerste echte circulaire gebouw met cementarm beton

Beton is één van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld. Door het slimmer in te zetten kan het ons helpen om groener en circulair te bouwen. Wouter Crijns gelooft in de kracht van beton. Via de start-up ResourceFull ontwikkelt hij, samen met zijn team, ecologische betonsoorten die niet alleen minder CO2 produceren, maar ook minder primaire grondstoffen verbruiken. “Dat doen we schouder aan schouder met onze klanten.”

Herbekijk de volledige presentatie

Kon je niet deelnemen aan de Academy Day of wil je de presentie van Wouter nog eens herbekijken? Bekijk hier de video-opname of lees hieronder de samenvatting over "Het eerste echte circulaire gebouw met cementarm beton".

“Duurzaam beton, een beton zonder cement”

Ecobeton zonder cement
Door zijn populariteit is cement toch verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-productie.

Ecobeton zonder cement

“Even terug naar het begin: hoe wordt beton gemaakt. Beton = grind + water + cement. Het cement reageert met water, wordt hard en vormt zo sterk beton. Het is goedkoop, wordt gemaakt met lokale grondstoffen en bij lage temperaturen. Mede daardoor is beton immens populair: met de wereldwijde jaarproductie kun je heel België bedekken met 40 cm beton. Maar het cement beïnvloedt ons milieu. Dat komt door het productieproces. Hoe maken we cement? We verhitten kalksteen om de kalksteenverbinding om te zetten naar cement. Maar bij die chemische verandering komt er CO2 vrij uit het kalksteen: zo’n 0,9 ton CO2 per ton cement. Dat is op zich niet gigantisch veel, maar door zijn populariteit is cement toch verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-productie. Wat als we beton kunnen maken zonder cement? En we daarvoor afvalstoffen uit andere industrieën kunnen gebruiken? Hoogovenslak uit de metaalindustrie bijvoorbeeld. Zo verbruiken we minder primaire grondstoffen en worden twee problemen in één keer ‘opgelost’. Bij geopolymeerbeton wordt het cement vervangen door staalslakken en ‘gelijmd’ met een chemische activator.”

Kamp C in Westerlo
De funderingen eronder en de waterpasserende klinkers errond bevatten geen of zeer weinig cement.

‘t Centrum van Kamp C: het eerste echte circulaire kantoorgebouw

Kamp C in Westerlo is het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw. Samen met hun innovatieve partners bouwden ze het eerste circulaire kantoorgebouw. Om innovatieve bouwproducten te ontwikkelen, te testen en om te bewijzen dat het kan. Lees het volledige verhaal.

“Dit groene gebouw is samengesteld met zoveel mogelijk standaardelementen die later hergebruikt kunnen worden en zit vol groene technologieën. De funderingen eronder en de waterpasserende klinkers errond bevatten geen of zeer weinig cement. De cementarme klinkers ontwikkelden we samen met Ebema.”

Waterpasserende klinkers met geopolymeerbeton
Een klinker heeft traditioneel twee betonlagen.

Waterpasserende klinkers met geopolymeerbeton

“In ons labo vervingen we het cement door andere bindmiddelen. We bestudeerden de invloed van de tijd op de sterkte van het ecobeton. En we hebben alles getest op industriële schaal. Een klinker heeft traditioneel twee betonlagen: een dikke basislaag met daarop een dunne toplaag. Cement is goed bestand tegen dooizouten, ecobeton minder. Daarom combineren we het beste van twee werelden: een cementarme klinker met een dikke basislaag van ecobeton, afgewerkt met een dunne toplaag uit ‘gewone’ cementbeton.”

Groener bouwen met ecobeton

“Cement is een krachtig materiaal dat we zeker niet hoeven te weren. Laten we het gebruiken waar zijn technische eigenschappen nodig zijn, bijvoorbeeld in de toplaag van klinkers. Maar laten we voor andere toepassingen ecologische betonsoorten ontwikkelen en gebruiken. Daarbij willen we vooral vervangen wat er in de betonmixer gaat. Wat eruit komt moet zo dicht mogelijk aanleunen bij het bekende beton. Dat zorgt voor de gemakkelijkste implementatie.”

Alles van de Academy Zien? Bekijk ook de andere video's!

Schrijf je nu al in voor de volgende Academy Day

Wil je er de volgende keer (weer) bij zijn? Laat je gegevens achter en we bezorgen je als eerste het programma van de nieuwe editie. 

Jouw gegevens
Nog enkele vakjes om (eventueel) aan te vinken