Zicht op het water

Een grindparking aan de Schelde, lichtjes verscholen achter het struikgewas. Dat was het Mercatoreiland vroeger. De gemeente Kruibeke gaf deze plek terug aan haar bewoners en realiseerde samen met Landschaap en Ebema mooie ontmoetingsplaatsen. “We zijn erin geslaagd om het water rondom het Mercatoreiland weer volledig tot zijn recht te laten komen”, zegt Maarten Bral landschapsarchitect bij Landschaap. “De integratie van beton in het geheel was voor ons een evidentie. De mogelijkheden van prefabbeton zijn bijzonder groot. En het geeft je de garantie op een perfecte afwerking.” 

Park

Serene rustpunten 

“De grindparking is nu een groene ontmoetingsplaats. De betonnen zitelementen vormen een grote open cirkel rond een treurwilg. Die wilg zou oorspronkelijk gerooid worden. Maar door protest van de bewoners bleef hij behouden”, vertelt Maarten Bral. “De gebogen zitelementen zijn opgesteld in drie strengen van respectievelijk twee, vier en acht banken”, vult Jo Timmers aan, projectmanager bij Ebema. “Allemaal maatwerk, uitgevoerd in architectonisch beton. Dat is zelfverdichtend beton van hoge kwaliteit met een high-endafwerking. De banken hebben een gebroken witte kleur, Cream Velvet, en een gestraalde oppervlaktestructuur met oneffenheden. Zo sluiten ze mooi aan bij de natuur. 

“Vanuit dit park kun je afdalen naar De Vliet. Door de nieuwe waterkering stroomt er bij hoogtij weer water van de Schelde naartoe. In het talud ontwierp Landschaap een betonnen platform met een mooi uitzicht over De Vliet. Het is ongeveer twee meter bij tien groot en bestaat uit rechte zitelementen, trapelementen en een viertal panelen. In dezelfde kleur en met dezelfde afwerking als de zitbanken in het park. Het resultaat? Opvallende, maar toch serene rustpunten in harmonie met de blauwgroene natuur”, zegt Jo Timmers.   

 

“Met prefabbeton heb je de garantie op een perfecte afwerking”  

Maarten Bral van Landschaap 

Van ontwerp tot plaatsing

Dit project werd genomineerd voor de FEBE Elements Awards in de categorie Precast in Landscape. Jo Timmers: “Dat geeft mij persoonlijk veel voldoening omdat ik erbij betrokken was van begin tot einde. Alle diensten die Ebema voor de openbare markt in huis heeft, kwamen bij dit project aan bod. Tijdens het voortraject bespraken we in ons CreativeLab de gewenste look-and-feel. Daarna trokken we naar het Ebema_Objects Park om de definitieve kleur en de gestraalde afwerking in een realistische context te bekijken. Ons CustomConcrete-team besprak dan weer de technische aspecten zodat het ontwerpbureau de bestekteksten correct en volledig kon uitwerken.”  

Voordeel van co-creatie 

“De samenwerking was bijzonder aangenaam”, vult Maarten Bral aan. “De bijna onbeperkte vormelijke keuze en de verschillende afwerkingsmogelijkheden geven ontwerpers heel veel vrijheid. Dat is ook de grote meerwaarde van prefab in vergelijking met ter plaatse gestort beton. Die wisselwerking tussen fabrikant en ontwerper is een grote troef bij projecten voor openbare ruimten.”   

  Jo Timmers bevestigt: “Het voordeel van zo’n co-creatieproject? Je moet op het einde enkel nog commercieel tot een akkoord komen met de aannemer. De goedkeuring van de bemonstering en de technische tekeningen is enkel nog een formaliteit. Daardoor bespaart de aannemer ook tijd. Zo’n werkwijze helpt iedereen vooruit.”  

Beton omarmd door groen

“Dit project sluit mooi aan bij een eerder co-creatieproject in Kruibeke, voor het Sigmaplan. Ebema was ook daar bij het hele traject betrokken. We maakten speciale betonelementen die het landschap meer allure geven”, besluit Jo Timmers. Het CustomConcrete-team ontwikkelde al verschillende elementen voor de aankleding van natuurgebieden. In beton met een grillige oppervlaktestructuur, een aardse kleur of met oneffenheden of ‘luchtbellen’. Telkens organische elementen met reliëf en een zekere doorleefdheid ... Net zoals de natuur. 

 

 

 

Gebruikte producten

Gebogen zitelementen in het park

  • 14 gebogen zitelementen WAVE Smooth van 270 tot 280 cm lengte. Kleur: Cream Velvet. Afwerking: gestraald

 Plateau aan De Vliet: 

  • 6 rechte zitelementen BEAM Smooth van 160 cm tot 240 cm lengte. Kleur: Cream Velvet. Afwerking: gestraald 
  • 14 trapelementen Smooth van 160 cm tot 240 cm lengte. Kleur: Cream Velvet. Afwerking: gestraald
  • Platform: 1 paneel Smooth 260 cm x 239,2 cm x 11,5/14,5 cm. Kleur: Cream Velvet. Afwerking: gestraald 

Projectpartners

 

Want beton biedt tonnen voordelen voor natuurinclusief bouwen. Het sluit mooi aan bij de sfeer van de omliggende natuur en vergt bovendien nagenoeg geen onderhoud. De prefabelementen worden op voorhand gemaakt en zijn daardoor gemakkelijker te plaatsen. Bovendien kies je uit een waaier aan kleuren en structuren die de natuurlijke uitstraling versterken. Ons CustomConcrete-team geeft je graag advies. 

Ontdek meer Projecten