Hittestress verminderen
Daarnaast zijn groene zones ideaal om hittestress tegen te gaan. Wanneer het kwik voor een lange tijd de hoogte in gaat, kunnen kinderen en ouderen last krijgen van klachten als hoofdpijn, concentratiestoornissen, duizeligheid of vermoeidheid.
Hittestress voorkomen is dus belangrijk voor een gezonde leeromgeving. Grote bomen gooien een verkoelende schaduw over het speelplein, terwijl grasperken de temperatuur op de grond temperen. Boomkransen, planters en bloembakken combineren groen en grijs op een duurzame en esthetische manier. Zo blijft het in de warme zomermaanden voor iedereen aangenaam op de speelplaats.
Steden stuiten op een extra uitdaging: het hitte-eilandeffect. Tijdens een hittegolf ligt de temperatuur in de stad 5 tot 6 graden hoger dan op het platteland. Dat komt onder andere door de beperkte vegetatie en het gebrek aan watermassa’s, maar ook door de grote hoeveelheid beton, asfalt en bakstenen. Die houden de warmte vast, waardoor het ’s nachts moeilijk afkoelt. .
Speelpleinen met groene vlaktes en hoge bomen bestrijden het hitte-eilandeffect in de stad. Ze zorgen voor verkoeling in de buurt, waardoor ze dus een meerwaarde zijn voor alle buurtbewoners. Daarnaast dragen natuurspeelplaatsen bij aan de realisatie van de 3-30-300-regel. Die stimuleert meer welzijn door de nabijheid van groen. De regel bepaalt dat je minimaal 3 bomen ziet vanuit je woning, je straat voor minimaal 30% ingericht is met groen en iedereen binnen de 300 meter toegang heeft tot een buurtpark. Op deze manier krijgt het speelplein meteen ook een sociale functie die verder reikt dan de schoolmuren.