Hoe geef je water meer ruimte? Enkele basisprincipes

Integraal waterbeleid geeft hemelwater opnieuw de juiste plek in onze (verstedelijkte) omgeving. Dit begint bij slim waterbeheer dat het hele proces omvat: van regenval tot infiltratie tot hergebruik tot buffering tot afvoer. En dat vanuit een ruime blik, want een geïntegreerde aanpak heeft ook een positief effect op de biodiversiteit, welzijn, luchtkwaliteit, hitte in de stad … Duurzamer worden doen we stap voor stap. Het gaat over pionieren en nieuwe dingen proberen. En over goede keuzes maken binnen de gegeven context met zijn mogelijkheden en beperkingen. Welke basisprincipes kunnen daarbij helpen? 

1. Op zoek naar slimme synergieën

Duurzaam omgaan met hemelwater doen we samen. Met aanpassingen in de bebouwde omgeving en via doordacht natuurbeheer. En zowel in onze openbare ruimten als bij bedrijven als in residentiële projecten. Met ingrepen die de neerslag zo verantwoord mogelijk verwerken. Zo combineren we de oplossingen in de top van de ladder van Lansink, zie lager in dit artikel. Een duurzame visie schept ook combinatiemogelijkheden. Een voorbeeld? Een infiltratiestrook met groen kan de biodiversiteit versterken, de luchtkwaliteit verbeteren, wateroverlast voorkomen en de riolering ontlasten. Maar ook verkoeling brengen tijdens hitte, verdroging beperken, waterschaarste tegengaan en een aangename en groene omgeving creëren. Want onze buitenruimte vandaag duurzamer inrichten, helpt om onze toekomstige impact op de omgeving te beperken. Daarnaast kunnen we ons ook al aanpassen aan de klimaatveranderingen, door bijvoorbeeld te kiezen voor planten die beter tegen hitte en droogte kunnen. Daarom is het verstandig om bij infrastructuurwerken al zoveel mogelijk in te zetten op deze klimaatadaptatie.

2. Vertrek vanuit het geheel

Er zijn vaak verschillende wegen naar een duurzame oplossing. Het begint met nadenken over het geheel om vervolgens gerichte keuzes te maken. Waterpasserende bestrating lijkt bijvoorbeeld een evidente optie, maar het is niet in elke situatie de beste keuze. Een parking met ‘gewone’ klinkers, afgeboord met waterpasserende boordstenen met openingen erin waarlangs het water in een groene strook vloeit, kan even waterdoorlatend zijn als een parking met grasbetontegels. Megategels op een inrit laten geen water in de bodem infiltreren. Maar wanneer je er een karrenspoor mee vormt, met gras ertussen, creëer je wel voldoende ruimte voor infiltratie. Een derde voorbeeld. Gras tussen grasbetontegels laat het water minder snel infiltreren dan fijne kiezel, maar gras brengt dan weer meer verkoeling tijdens hete dagen. Het gaat dus steeds om het totaalplaatje, met een goede samenwerking tussen ‘groen’, ‘blauw’ en ‘grijs’. Zo bouw je een evenwichtig verhaal met aandacht voor gebruikscomfort, noden, esthetiek en duurzaamheid. 

3. Kijk met een creatieve en pragmatische blik

Een project met de focus op integraal waterbeheer is niet altijd moeilijker of duurder. Het begint wel met een helder en weloverwogen plan. Gaande van eenvoudige oplossingen zoals een waterpasserende borduur tot grote en geïntegreerde maatwerkprojecten die durven pionieren. Maar we hoeven het warm water niet altijd opnieuw uit te vinden. We zien steeds meer voorbeelden van kleine efficiënte ingrepen en grotere vernieuwingen. Zo kunnen we elkaar inspireren. Tegelwippen is daarvan een mooi voorbeeld. 

4. Gebruik het juiste product 

Eens de aanpak duidelijk is, kan die ingevuld worden met de juiste producten. Wil je verharden? Dan is niet zomaar elk product geschikt. Sommige factoren zoals ondergrond, verkeersbelasting, comfort of regelgeving kunnen bepalend zijn. Bij leemgrond infiltreert het water bijvoorbeeld trager in de bodem dan bij zandgrond. Wil je waterpasserende bestrating plaatsen? Dan moet bij een minder doorlatende ondergrond de waterdoorlatende onderlaag – die het water ook tijdelijk buffert zodat het rustig in de grond kan infiltreren – bijvoorbeeld dikker aangelegd worden, of er moet een drainage geplaatst worden. Vandaar het belang van een correcte aanpak. Kwaliteitsproducten gebruiken die lang meegaan en weinig onderhoud vragen, maakt je infrastructuur ook duurzamer. 

Ontdek waterslimme betonoplossingen

Integraal waterbeheer aan de hand van de Ladder van Lansink
Ebema_ladder van lansink_waterbeheer

Richtinggevend kader: Ladder van Lansink voor integraal waterbeleid

Dit concept met zes niveaus van hemelwaterbeheer is de standaard voor het regenwaterbeleid in Vlaanderen. Integraal waterbeheer speelt zich af aan het bovenste deel van de ladder. Duurzame infrastructuurinrichtingen combineren dan ook vaak verschillende trapniveaus. Wat houden die bovenste vier duurzame trappen precies in?

Regenwater_waterinfiltratie_grasbetontegel
Slimmer verharden: waterpasserende bestrating in combinatie met onverharde groene zones.

1. Afstroom vermijden

Voorkomen dat regenwater wegstroomt of afgevoerd wordt, is de eerste en belangrijkste stap. Hoe? Door het zoveel mogelijk ter plaatse in de bodem te laten infiltreren op een natuurlijke manier, zonder leidingen of randvoorzieningen. Zo stroomt er minder water weg waardoor overlast op lagergelegen plaatsen vermindert. Dat kan via een creatieve inrichting van bebouwde omgevingen: enerzijds door minder te verharden, anderzijds door slimmer te verharden met bijvoorbeeld waterdoorlatende en waterpasserende bestrating in combinatie met onverharde groene zones. Aanpassingen in de open ruimte helpen om de waterafstroom verder te beperken: verschillende soorten landschappen behouden, ploegrichting in velden aanpassen … 

Ebema_waterbuffering_waterinfiltratie_waterbeheer
In de Antwerpse tuinstraat kunnen bewoners het opgevangen regenwater via een handwaterpomp opnieuw gebruiken om hun planten water te geven.

2. Hemelwater opvangen en hergebruiken

Kan de neerslag niet op een natuurlijke manier in de bodem infiltreren? Dan kunnen we het wegstromende water opvangen en opnieuw gebruiken. Om groenzones, akkers of plantvakken te bevloeien, bijvoorbeeld. In de Antwerpse tuinstraat Lange Ridderstraat infiltreert het regenwater via de bestrating en wordt daarna opgeslagen in grote ondergrondse regenwaterputten. Bewoners kunnen het via een handwaterpomp opnieuw gebruiken om hun planten water te geven. Opgevangen hemelwater kan ook benut worden bij industriële processen. Ebema hergebruikt bijvoorbeeld regenwater om zijn betonproducten te spoelen.

Ebema_waterbeheer_infiltratieberm
Kleine groene zones hebben meteen ook een positieve impact op de biodiversiteit, luchtkwaliteit, hitte in de stad

3. Infiltreren

Infiltratie is een elementaire schakel in duurzaam waterbeheer. Zo houden we op jaarbasis en bij minder intense buien belangrijke hoeveelheden hemelwater uit de riolering en waterlopen. Hierdoor worden ze minder belast. In bebouwde omgevingen betekent dit minder en slimmer verharden. Het water kan dan beter in de bodem sijpelen en de grondwatervoorraad gestaag aanvullen. Waterdoorlatende en waterpasserende verharding in straten, op parkings, in tuinen … is een gedeelte van de oplossing, zie niveau 1 van de Ladder van Lansink. Maar ook relatief eenvoudige ingrepen zoals infiltratiebermen, wadi’s of regentuinen, stuwtjes in grachten... waarin het water kan samenkomen en rustig in de bodem kan infiltreren. De voorkeur gaat uit naar bovengrondse (ondiepe) infiltratievoorzieningen. Zo kan er in gebieden met een relatief ondiep waterpeil toch nog heel wat regenwater infiltreren. Kleine groene zones hebben meteen ook een positieve impact op de biodiversiteit, luchtkwaliteit, hitte in de stad … En dragen samen met slimme verharding bij tot een mooie en leefbare buurt.

Ebema_waterbeheer_waterbuffering
Een buffer met vertraagde waterafvoer vermijdt een versnelde stroom naar rivieren en extra wateroverlast.

4. Bufferen en vertraagd afvoeren

Idealiter loopt het hemelwater dat niet infiltreert en hergebruikt wordt op een natuurlijke manier verder naar de waterlopen. Zo vermijden we een versnelde stroom naar de beken en rivieren en extra wateroverlast. Maar bij intense neerslag wordt het zinvol om een deel van het hemelwater (tijdelijk) te bufferen in bijvoorbeeld wachtbekkens. Om het dan later te laten infiltreren of af te voeren naar de waterlopen (ladderniveau 5) of – in laatste instantie – naar de riolering (ladderniveau 6). In zones waar infiltratie verboden is, kan de piekafvoer bijvoorbeeld beperkt worden door zo’n buffer met vertraagde afvoer.

Ebema_brochure_waterbeheer_ladder van lansink

Ebema denkt mee over sterk waterbeheer

Durven dromen. En durven richting te kiezen. Ebema gaat mee de uitdaging aan om water weer een volwaardige plek te geven in onze buitenruimte. Met stijlvolle en praktische oplossingen voor verschillende niveaus van de Ladder van Lansink. En zowel voor openbare ruimten als voor tuinen, inritten of terrassen van particulieren. Van waterpasserende betonstraatstenen, greppels, deksels, oeververdediging, buffersystemen, boordstenen met waterafvoer … tot innovatieve totaalinrichtingen met maatwerk. We inspireren je graag met interessante projecten die we samen met steden en gemeenten realiseerden. 

Zo doen anderen het

Ebema_waterpasserende_grasbetontegels
Dankzij een sterke combinatie van relatief eenvoudige ingrepen met bestaande oplossingen werd er meer dan 5000 vierkante meter onthard.

Slim combineren binnen een beperkt budget: heraanleg woonwijk Oostkamp

Een bestaande wijk renoveren en meteen ook ontharden, dat was het uitgangspunt voor de wijk Kroonhove in Oostkamp. Dankzij een sterke combinatie van relatief eenvoudige ingrepen met bestaande oplossingen werd er meer dan 5000 vierkante meter onthard. Ebema droeg een betonsteentje bij met de waterpasserende Eco Solutions Grasslines Small. Die werden in combinatie met de bijpassende Seamstone-klinkers gebruikt om de inritten naar de huizen esthetisch te verharden én te ontharden.

> Lees er alles over 

Ebema_tuinstraten_Antwerpen
Waterpasserende tegels laten het hemelwater infiltreren zodat het rechtstreeks doorsijpelt in de ondergrond.

Op zoek naar synergie: tuinstraten in Antwerpen

In Antwerpen pronken vijf districten vandaag met een zogenaamde tuinstraat: een slim verharde straat die ‘groen’ en ‘blauw’ opnieuw een plaats geeft in de stad. Bomen en tuinen zorgen voor het groen, Ebema_LivingCity voor de infiltratie en het comfort van de bewoners. Waterpasserende tegels laten het hemelwater infiltreren zodat het rechtstreeks doorsijpelt in de ondergrond. Maar met comfort voor de weggebruiker: van fietser tot bestuurder tot voetganger. In een aantal straten vangen ondergrondse putten het regenwater op om het weer aan de planten te geven. Zitbanken in beton verhogen het contact tussen de bewoners.

> Lees er alles over

Ebema_waterbeheer_bufferen en vertraagd afvoeren
De klassieke straatkolk ruimt er plaats voor een heuse stadsrivier die het regenwater vertraagd laat infiltreren in de bodem.

Prestigieus maatwerk: City River in Oostende

De City River in Oostende is een deel van de prestigieuze ontwikkeling Oosteroever en combineert esthetiek met een innovatieve duurzame inrichting. De klassieke straatkolk ruimt er plaats voor een heuse stadsrivier die het regenwater vertraagd laat infiltreren in de bodem. Een vernieuwend project dat bestaat uit zo’n 1.200 Ebema-maatwerkelementen in prefabbeton.

> Bekijk meer foto’s van City River 

Ebema_waterbeheer_water in de stad
De loungebank in Smooth gietbeton volgt de buiging van de waterloop en integreert perfect in de Demerkaai.

Water krijgt weer een plek in de stad: Demerkaai in Diest

De stad Diest versterkt de ontsluiting van water in het stadscentrum. De Demer stroomt er weer zichtbaar langs een verlaagde promenade met grote loungebanken op straatniveau. Ebema maakte de lange zitstrook van zo’n 66 meter lang. Die bestaat uit 25 standaardelementen en 11 passtukken op maat. De loungebank in Smooth gietbeton volgt de buiging van de waterloop en integreert perfect in de Demerkaai. Deze aanpak geeft het water weer meer ruimte in de stad en biedt bewoners en bezoekers een mooie plek om samen te komen.

> Lees er meer over

Ebema_waterpasserende boordsteen_waterbeheer
Samen met het Ebema_CustomConcrete-team ontwikkelde de stad de Streetline Aqua boordsteen

Waterpasserende boordsteen: efficiënte oplossing in Mortsel dankzij co-creatietraject

De stad Mortsel zocht een oplossing om het water van de weg naar de berm te laten vloeien, waar het rustig in de bodem kan sijpelen. Samen met het Ebema_CustomConcrete-team ontwikkelden ze de Streetline Aqua boordsteen: een borduur met openingen waarlangs het water in de berm kan stromen. Een eenvoudig idee dat intussen een vaste waarde is in het Eco Solutions-gamma.

> Lees er alles over

Bekijk alle projecten met de focus op integraal regenwaterbeheer