1. Kies voor maatwerkmeubilair

Als we bij Ebema de vraag krijgen om een zitbank, muur of ander object te realiseren, gaan we niet over één nacht ijs. Logisch. We bespreken elk praktisch én esthetisch detail. Welke afwerking is het meest geschikt? Wat wil je als organisatie of gemeente uitstralen? Hoe creatief mogen we zijn? Wat is je budget? We dompelen ons even helemaal onder in het project. En komen op de proppen met functionele en fraaie creaties.

Quartier Bleu in Hasselt had bijvoorbeeld nood aan plantvakken/zitbanken en wandpanelen. Dus dachten we mee met de opdrachtgevers over de vorm, materiaalkeuze en plaatsing. We leverden 114 gepolijste en teruglopende zitbanken die tegelijk dienstdoen als plantenvakken, in een kleur op maat, die perfect aansluit met het karakter van deze nieuwe wijk aan het water.

Voor de inrit van de hypermoderne ondergrondse parking voorzagen we wandpanelen en dekstenen. We kozen voor architectonisch glad beton in de kleur Cream Velvet. Stuk voor stuk in onze fabriek in Rijkevorsel op maat gegoten, recht én gebogen, en als een puzzel geplaatst langs de wanden. Een huzarenstukje.

De projecten in Puurs en Genk bewijzen dan weer hoe eenzelfde type object een compleet andere eindresultaat vormt. Stad Genk kocht voor het sportpark enkele zitbanken, ontworpen door Bert Panis, die we initieel realiseerden voor het Werchter Park. Deze banken – toepasselijk Chill en Comfy genaamd – ogen origineel en natuurlijk dankzij de grillige, golvende lijnen en het donkere beton

Chill en Comfy bank in het park
Skatepark Genk: Comfy & Chill Objects in maatwerk beton

De gemeente Puurs ging dan weer voor een strakke look en hedendaagse feel in élk park. We kregen de leuke opdracht om banken te ontwikkelen die identiek zijn aan enkele bestaande exemplaren uit ons gamma. Nu, noem ons gerust perfectionisten maar we wilden toch graag één ding veranderen: de banken aan élke zijde stralen. Resultaat: een originele ‘imitatie’! 

2. Zet de toon met verlichting

Verlichting op een openbaar plein hoeft niet louter functioneel te zijn. Met wat creativiteit maak je er zelfs een eyecatcher van bij daglicht. Of laat je de verlichting onopvallend opgaan in de achtergrond en verrassend verschijnen zodra de zon ondergaat. 

Voor de dorpskern van Brakel ontwikkelden we een object met meerdere functies: waterpartij, bank en verlichting in één. Dit alles in een mooie donkere betonsamenstelling met twinkelend glimmerzand. De ledverlichting onderaan de bank loopt letterlijk als een contrasterende lichte lijn door het geheel en valt zo ook bij daglicht op.

Ook voor de herinrichting van het Vrijthofplein in Eisden realiseerden we maatwerk: vier verschillende versies van onze Megatrappen, in geperst prefabbeton met een gewaterstraalde afwerking. Twee types trappen kregen een uitsparing. Bij sommigen integreerden we de ledverlichting. De anderen kregen een afdekkap. Resultaat: overdag zie je één coherent geheel en ’s avonds lichten sommige trappen op.

3. Durf te gaan voor bestrating met kleur en karakter

Bestrating hoeft heus niet eentonig en standaard te zijn. Met Ebema_LivingCity kun je het wat origineler en pittiger zien. Zonder de veilige en praktische kant uit het oog te verliezen natuurlijk.

De Quilt, bestaande uit vijf- en zeshoekige straatstenen die als een puzzel in elkaar passen, ontwierpen we speciaal voor de wijk Turnova in Turnhout. Om de plaatsing van dit multiformaat te vergemakkelijken ontwikkelden we een speciale klem om de betonstraatstenen machinaal in een repetitief patroon te leggen. Voor Turnova wilde men oorspronkelijk een bestrating in natuursteen met ijsbloemmotief maar dan budgetvriendelijker. Met de kleur Marbre Gris, een mix van drie tinten, die mooi aansluit bij het Turnhouts blauw behaalden we dat resultaat.

 

Plein Turnova in Turnhout met Quilt multiformaat bestrating

In Putte werkten we mee aan de renovatie van het kerkplein. In plaats van een veredelde parking is het stadsplein nu een aangename buitenruimte. De chaotische stadsomgeving maakte plaats voor een harmonieus totaalbeeld. De nieuwe groene tuin rond de kerk werd afgeboord met een zitmuur in gepolijst architectonisch beton. De unieke kleurnuance, een combinatie van grijs, beige en bruin, is een creatie op maat, de keuze en samenstelling van de maatwerkkleur vond plaats in ons CreativeLab. De tint sluit mooi aan bij de bakstenen kerk en komt terug in de gehele verharding; waaronder de tegelmuts en de geleidetegels. Het wegdek en voetpad kregen straatstenen in dezelfde kleur, maar in een ander legpatroon.

4. Boord af met vloeiende lineaire elementen

Om straten en pleinen standing te geven is er ons Streetline-gamma: duurzaam geproduceerd. Niet standaard. Niet saai. Wel perfect complementair en functioneel. Welke afmetingen, bochten, overgangen, eindstukken of inritelementen je project ook nodig heeft. De Leien in Antwerpen, de Bloemenmarkt in Geleen, Den Bosch Empel, de M. Sabbestraat in Mechelen, De Grote Markt in Turnhout, de Groene Boulevard in Hasselt … het zijn allemaal opdrachten die de flexibiliteit en elegantie van Streetline bewijzen.

De boordstenen, overgangen en inritbanden zijn leverbaar in nagenoeg alle kleuren: van sobere tinten tot accentkleuren. De afwerking maak je zo verfijnd als je maar wil : een uiterst fijne straling, een vlakke deklaag of gewassen. Alles is bovendien perfect combineerbaar met onze andere bestratingsproducten.

Vragen over ons aanbod of advies nodig voor je volgende project? Neem contact met ons op.

Ontdek meer thematische blogposts