Belvédère
Grafmonument begraafplaats Waterschei

Renato Nicolodi – Kunstwerken in beton

Beton als materiaal en textuur in beeldende kunst. “Een oprechte en menselijke samenwerking stimuleert je als kunstenaar.”

“Beton is een tijdloos materiaal. Daarom past het bij kunst, zeker wanneer die over leven en dood gaat. Belvédère is een monumentale poort in prefabbeton die waakt over de begraafplaats van Waterschei (Genk). Een tijdloos monument waar iedereen terechtkan om zijn geliefden te herdenken, ongeacht afkomst, religie of strekking. Het is echt een open monument. Samen met Ebema hebben we geflirt met de grenzen van de betontechniek. Het kunstwerk is opgetrokken uit donker gepigmenteerd zelfverdichtend gewapend beton, speciaal voor dit kunstwerk samengesteld. De moeilijkste uitdaging? Dit grote monument opdelen in transporteerbare stukken die daarna weer onopvallend in elkaar passen.”

Deambulatorium III creëert schaduw door vorm en speelt met beton. Dit werk stapelt drie lagen met klassieke romaanse bogen op elkaar en refereert zo naar de wandelgang voor pelgrims rond het altaar in een kerk. Het is best een grote installatie. Daarom wilde ik een materiaal dat ruwer is en waarvan je de massiviteit voelt. Opnieuw samenwerken met Ebema was een evidentie. We hebben ongeveer een half jaar aan dit maatwerkproject geschaafd. De technische ploeg maakte veel kleur- en materiaalstalen en verschillende proefmodellen. De gestraalde afwerking zorgt voor een massief geheel met een granitogevoel, dat vaak voorkomt in de klassieke architectuur.”
(Foto's Deambulatorium III courtesy Axel Vervoordt Gallery, Antwerpen)

Over Renato Nicolodi | Deze Belgische beeldende kunstenaar maakt een universele architectuur die ruimte biedt aan sacraliteit en reflectie. Zo kan de toeschouwer er zijn eigen verhaal in ontdekken. Belvédère staat aan de zijingang van de begraafplaats van Waterschei (Genk). Deambulatorium III was de centrale installatie van Nicolodi’s tentoonstelling Clair/Obscur (september 2022 - half januari 2023, Axel Vervoordt Gallery, Antwerpen).

deambulatorium_iii_-_2022_-_renato_nicolodi_-_courtesy_axel_vervoordt gallery

Meer lezen?