Stimuleer duurzame mobiliteit
Een onveilige schoolomgeving is de start van een vicieuze cirkel. Wanneer ouders de verkeerssituatie rond de schoolpoort als onveilig inschatten, brengen ze de kinderen liever met de wagen naar school. De autodruk stijgt, waardoor ook andere ouders dat voorbeeld beginnen te volgen. Gevolg? Meer en meer kinderen worden met de auto gebracht. We spreken zelfs over een heuse ‘achterbankgeneratie’: kinderen die altijd en overal vervoerd worden door hun ouders, en amper zelf actief deelnemen aan het verkeer.
Als school kun je helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Want als ouders de verkeerssituatie veilig achten, zijn ze geneigd om de auto te laten staan. En bewust te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen zoals wandelen of fietsen. Deze ‘modal shift’ zorgt voor minder CO2-uitstoot, meer plaats voor voetgangers en fietsers en méér rust aan de schoolpoort.
Om meer bewustzijn te creëren organiseert het Octopusplan de jaarlijkse Strapdag: een autoluwe dag waarop we zoveel mogelijk kiezen voor stappen of trappen naar school. Het succes van dat initiatief bewijst dat een modal shift in de praktijk mogelijk is. En wanneer het één dag kan, dan lukt het zeker en vast ook vaker. Door de schoolomgeving veilig en aantrekkelijk te maken, wordt duurzame mobiliteit a walk in the park.
Bevorder het welzijn
Een autoluwe schoolomgeving is ook positief voor het fysieke en mentale welzijn. Naar school fietsen of wandelen zorgt voor een dagelijkse portie gezonde beweging. De frisse buitenlucht draagt bovendien bij aan een goede concentratie in de klas. Een autoluwe schoolomgeving groeit organisch uit tot een ontmoetingsplek. Waar ouders, grootouders, buurtbewoners, kinderen en schoolpersoneel samenkomen voor een babbeltje. Dat creëert verbondenheid met de buurt en is positief voor de mentale gezondheid.
Deelnemen aan het verkeer is ten slotte heel nuttig voor kinderen en jongeren. Ze leren het verkeer inschatten, gevaren herkennen en hun plek innemen in het verkeer. Ze krijgen veel leerkansen en kweken vertrouwen in hun eigen verkeersvaardigheden. De voordelen daarvan zijn evident. Zeker wanneer ze uiteindelijk zonder ouders naar school fietsen en hun zelfstandigheid zien groeien.