Gezelligheid troef

In het kader van de omvorming van de Elsensesteenweg en het Fernand Cocqplein tot een gemeenschappelijke openbare ruimte, werd het kruispunt ter hoogte van de Prins Albertstraat en de Gewijde-Boomstraat in Elsene (Brussel) volledig heringericht tot een klein en gezellig plein. Met als doel om meer groen in de stad te creëren en om deze ruimte te voorzien van straatmeubilair dat zowel onderscheidend als veelzijdig zou zijn. Sébastien Heuss en ARTER Architects tekenden voor het ontwerp.

Elsene zitelementen in maatwerkbeton

Elsene kleurt wat groener

Met de herinrichting met zitelementen in maatwerkbeton wordt een grote beplante ruimte gecreëerd, waarbij de hoge boom in het midden beschermd wordt door het straatmeubilair. Tegelijkertijd wordt er gedacht aan comfort en esthetiek met zitelementen bestaande uit comfortabele zitplaatsen in hout en architectonisch beton.

 

Om plaats te bieden aan de buste van Ernest Solvay, een kunstwerk dat zich vóór de werken op de site bevond, sluiten de banken aan bij het maaiveld van het plein, door een verzacht profiel te volgen aan de kant van de Elsensesteenweg.

Het architectonische betonoppervlak is versierd met inlegwerk dat moleculen van natriumcarbonaat (Na2CO3) voorstelt, beter bekend als natriumcarbonaat of soda. Ernest Solvay was in 1861 immers de uitvinder van het revolutionaire gepatenteerde industriële productieproces voor natriumcarbonaat, het Solvay-procédé.

Architectonische betonoppervlak versierd met inlegwerk van moleculen
Golvende overgangen tussen zitelementen en maatwerkplaten

CustomConcrete maatwerk

Waar ons standaardgamma stopt, schiet onze CustomConcrete-afdeling in actie. Voor dit project was architect Sébastien Heuss op zoek naar een specifieke afwerking en aparte vormgeving/functionaliteit. De perfecte uitdaging voor onze betonexperts. Er werden zeer speciale instortmaterialen “incrustations” aangeleverd bij Ebema zodat deze mee voorzien konden worden in de bekisting. Ze werden letterlijk gegoten in het beton. Daarnaast zorgen twee overgangselementen voor een mooie golvende overgang tussen de zitelementen en de maatwerkplaten. Ze vangen hier op een esthetische manier een hoogteverschil op van +/- 43 cm.

Het Ebema_CustomConcrete Team leverde ook stalen met een verschillende samenstelling en/of verschillende oppervlaktestructuur in de co-creatiefase: bijvoorbeeld licht en diep gestraald. Zodat de opdrachtgever de juiste keuze kon maken. Want met onze klanten zoeken we naar de juiste kleuren, granulaten, oppervlaktestructuren, afwerkingen, vormen, … dat is ruimte verbeteren.

Materialen

  • 9 gebogen zitelementen type Wave in architectonisch beton
  • Twee maatwerkplaten
  • Afwerking: Smooth Cream Velvet - licht gestraald

Partners

Ontwerper : Sébastien Heuss - ARTER Architects
Aannemer : Viabuild
Bouwheer : Bruxelles-Mobilité
Fabrikant: Ebema
Tekeningen en afbeeldingen credits : S. Heuss (c) ARTER Architects