Wateroverlast inperken

Een teveel aan niet-waterdoorlatende verharding in ons land komt de problemen met wateroverlast en -tekort niet ten goede. Dat is een feit. Ook wij als betonspecialist zijn het helemaal eens met de intentie om onze dorpen en steden klimaatbestendiger te maken. Maar … hoe eenvoudig die oplossing ook klinkt: de verharding simpelweg overal verwijderen, is niet per se de beste keuze.

Van symboolpolitiek naar slimme verharding

Natuurlijk juichen we initiatieven zoals tegelwippen toe. Ze sensibiliseren mensen om niet zomaar ondoordacht elke vierkante centimeter van onze grond te verharden. Ze zorgen voor meer groen. En wijzen op het belang van een goed waterbeheer. Ook wij zetten ons daar actief voor in. Omdat we samen ruimte willen verbeteren.

In realiteit heb je vanzelfsprekend op specifieke plaatsen wel verharding of bestrating nodig. Voor het comfort en de veiligheid van de weggebruikers en voetgangers. Te midden van een stad in de modder lopen, fietsen of rijden met de wagen? Niet ideaal. En vergeet ook niet dat mensen met een mobiele of visuele beperking wel degelijk die (geleide)tegels nodig hebben op het trottoir en andere openbare plekken.

Grasslines Small en Seamstone

Inventief en duurzaam beton

Wees gerust: het hoeft geen of-of-verhaal te zijn. Er bestaan alternatieven die comfort én waterinfiltratie verzoenen. Heel wat zelfs. Want Ebema_LivingCity ontwikkelt al jarenlang waterpasserende en waterdoorlatende tegels en klinkers in prefab beton. Je vindt ze in ons gamma Eco Solutions. Een goed voorbeeld hiervan is ons project samen met Stad Antwerpen: De Tuinstraat.

Door speciaal aangepaste patronen worden er kleine openingen gecreëerd waardoor regenwater doorgelaten wordt. Dit kan door brede voegen met gras, grind of kiezel ertussen, zodat het regenwater alle kansen krijgt om in de bodem te dringen. Verharding zónder negatieve, ‘gevaarlijke’ gevolgen voor de planeet dus.

Groentegel
Groentegel

Ontdek de Groentegel en Waterbench

Als je als dorp of stad dus een manier zoekt om het straatbeeld groener te maken, ook visueel, dan vind je gegarandeerd een oplossing tussen onze Eco Solutions. Een leuke optie is bijvoorbeeld de Groentegel. Simpel gesteld is dat een tegel met een gat in het midden. Handig! Want het model is specifiek bedoeld om er bloemen of planten in te plaatsen. Het zorgt ervoor dat de omliggende stenen niet kunnen verschuiven. En het oogt soms mooier dan een gewoon weggenomen tegel waaruit lukraak wat groen naar boven schiet.

Zie je het graag nog origineler en creatiever? Dan is een betonoplossing op maat een goed idee. Kijk maar naar The Waterbench: een ecologische bank uit poreus, waterdoorlatend beton met waterbuffer. Ideaal om op straten of pleinen gemakkelijk onderhoudbaar groen toe te voegen.

Van tegelwippen naar tegelpimpen

Dus wij hebben een voorstel: daag gemeentes of steden inderdaad uit om tegels te verwijderen. En daarnaast om zoveel mogelijk verharding te vervangen door innovatieve en esthetische oplossingen in beton. Waterdoorlatende of waterpasserende tegels. Tegels die het groen stijlvol omkaderen. Ook praktisch gezien is dat een slimme zet. Want je vermijdt problemen met aangrenzende tegels die verschuiven. Een win-win voor jou, de inwoners en het milieu!

Ga meteen aan de slag. Heb je interesse in een van onze oplossingen in beton? Ons salesteam staat paraat met advies. Neem contact met ons op.

Ontdek meer thematische blogposts