Elk jaar reikt de Federatie van de Belgische prefabbetonindustrie prijzen uit voor bedrijven die bouw- of verbouwprojecten optimaliseren met oplossingen in prefabbeton. Ebema stond al vaker op het podium. In 2022 ontvingen we vier nominaties waarvan we er twee verzilverden. Dit jaar wonnen we de award voor Precast in Landscape met het project 'Pont des Trous' in Doornik.

We ontvingen nog een nominatie in de categorie Precast in Landscape voor 'Villa met cour anglaise in Belsele en een nominatie voor Outstanding Precast voor 'De Planché' in De Panne. Precast in Landscape bundelt projecten waarin prefabbeton een opmerkelijke zichtbare link creëert met het landschap. De hoofdcategorie Outstanding Precast focust op duurzaamheid. Een thema dat in al onze activiteiten en processen doorschemert.

De Pont des Trous of ‘Gatenbrug’ is een eeuwenoude versterkte waterpoort op de Schelde in het centrum van Doornik. Met de heraanleg van de kades aan de voet van dit monument, transformeert de stad deze uitzonderlijke historische site naar een ultieme beleef-, feest- en ontmoetingsruimte. 1112 prefabbetonelementen van Ebema geven vandaag mee vorm aan deze unieke buitenruimte. Onder andere via de creatie van tribunes waarop bewoners en toeristen plaatsnemen om in alle rust te ontspannen en genieten aan het water.

> Bekijk de video

Aan een villa in de bosrijke omgeving van Sint-Niklaas bedacht Jao Smet/io-architecten een ingenieuze verbinding tussen een verzonken Engelse koer en de hoger gelegen tuin. Het resultaat is een betonnen ‘waterval’ van strakke elementen uit prefabbeton. De architect creëerde maatwerk op basis van standaardelementenPlantbakken, zitbanken, tafels en traptreden in grijs architectonisch beton doen meer dan het niveau overbruggen. Ze creëren een homogene buitenruimte die niet alleen verbindt, maar ook een verblijfsplek vormt. De banken kijken als een antiek theater uit over de cour anglaise, de beplanting zorgt voor mooie groene accenten.

Door de unieke nerfstructuur ademt het pad de sfeer van een houten kuierpad, maar De Planché in De Panne is wel degelijk gemaakt uit Eurodal Residential-vloerplaten in gietbeton. 700 vloerplaten van 2 op 2 meter vormen samen een pad van anderhalve kilometer op zandniveau. De Planché maakt zo het strand ook toegankelijk voor kinderwagens, rolstoelen, gocarts en fietsen. De platen zijn 14 centimeter dik zodat ze zelfs vlot bulldozers torsen.

En het thema duurzaamheid dan? Wel, de platen werden rechtstreeks in het zand geplaatst, zonder toevoeging van cementhoudend substraat. Zo blijft de natuurlijke bodem intact. Bovendien kunnen ze makkelijk verplaatst worden en dus een tweede, derde, vierde … leven krijgen. In theorie hoeven ze nooit op de afvalberg te belanden. Een pad naar de circulaire economie dus.

FEBE

FEBE Elements Awards

Met drie nominaties, waarvan één winnend project, sterkt FEBE ons in de overtuiging dat we doordacht de ruimte verbeteren in alles wat we doen. Mét aandacht voor duurzaamheid. Wat ons betreft zijn nominaties an sich al een overwinning. Een overwinning in het verbeteren van ruimte én in onze continue streeftocht duurzame oplossingen en processen.