Verloren regen

Zo’n 77 % van alle neerslag valt in de oceanen en die nemen ongeveer 72 % in van het aardoppervlak. Een deel van die neerslag verdampt. En meer dan de helft van alle regen stroomt via rioleringen rechtstreeks naar de zee en in rivieren. De effectieve infiltratie van de bodem is dus miniem. Gevolg: het grondwaterpeil daalt en water wordt almaar schaarser.

Die kurkdroge bodem en de toenemende verharding in ons land verhogen dan weer de kans op ondergelopen pleinen, straten, wijken en kelders bij stortbuien. Het water heeft simpelweg niet de kans om langzaam in de grond te dringen.

Een doordachte vernieuwde aanpak van het volledige ecosysteem is een must. Bestrating en verharding zijn natuurlijk niet weg te denken in onze samenleving en de steden en gemeenten blijven groeien. De oplossing? Slimmer verharden. Betere keuzes maken voor tegels en straatstenen. Ook in publieke ruimtes zoals straten, parken, pleinen en tuinen.

Groener verharden met poreuze of niet-poreuze opties

Tegen 2040 wil het Vlaamse regeerakkoord naar 0 hectare bijkomend ruimtebeslag gaan. Want volgens Statistiek Vlaanderen is momenteel meer dan 16 % van Vlaanderen al verhard, wat tweemaal meer is dan het Europese gemiddelde.

Ebema onderneemt daarom actie. Waterdoorlatende betonverharding is altijd ons eerste advies bij nieuwe projecten die een groot oppervlak aan bestrating voorzien. En we raden aan om waar het kan bestaande verhardingen te vervangen door slimmere opties. In ons Eco Solutions gamma onderscheiden we:

  • Niet-poreuze waterpasserende tegels 

Deze betonstraatstenen zijn ook wel bekend als grasbetontegels. Hierbij wordt het water eerst gebufferd in de voegen, waarna het infiltreert in de ondergrond. Hoe groter de voegen, hoe groter de buffercapaciteit en hoe vlotter de waterinfiltratie. Deze voegen kan je opvullen met gras of met steenslag, wat voor een nog betere waterdoorlatendheid zorgt dan gras. 

  • Poreuze of waterdoorlatende betonstraatstenen

Deze verharding is een efficiënt alternatief voor de niet-poreuze waterpasserende tegels. Check wel even of ze het BENOR-kwaliteitsmerk dragen om zeker te zijn van een degelijk vakmanschap. De waterdoorlatendheid per hectare zou minimaal 540 liter per seconde moeten zijn.

Onze traditionele waterpasserende betonstraatstenen hebben we in twee type verbandstenen:

De Halter is meer afgerond, de Jigsaw hoekiger (zie p. 40-41). De zijdelingse insluiting is perfect. In legpatroon vertonen de stenen meer dan 10% open voegen, waarmee deze steen voldoet aan het Technisch Voorschrift PTV 126, waardoor het water efficiënt de grond in dringt. De ideale oplossing om wateroverlast op straten, voetpaden, parkings en pleinen tegen te gaan. De Halter is beschikbaar in een dikte van 8 cm (lichtere belasting) en 10 cm (zwaardere belasting).

Lees verder voor meer info over onze Bowler, de aanvulling op deze verbandstenen.

Ontwikkel een mini-ecosysteem

Hoe jij als tuinaanlegger, architect, gemeente of overheid een steentje kan bijdragen? Door samen met Ebema een eigen mini-ecosysteem op te zetten dat een maximale infiltratie garandeert. En dat doe je zo:

  1. Analyseer de ondergrond

    De fundering kies je onder meer op basis van de waterdoorlatendheid van de bodem. Bij een mindere waterdoorlatendheid van de ondergrond heb je een drainagesysteem nodig om het water af te voeren.
     
  2. Houd rekening met het verkeer

    Zal er veel verkeer over de verharding rijden? Ook vrachtverkeer? Of gaat het om een privéterrein? Stem de fundering en de gekozen waterpasserende of waterdoorlatende verharding daarop af. Overweeg bij zware belasting een fundering in drainerend schraal beton. Zie ook onze plaatsingsvoorschriften.
     
  3. Kies voor steenslag óf groen

    Enige afkoeling voorzien tijdens hittegolven? Dan is bestrating met gras of beplanting een goede optie. Ook op parkings bijvoorbeeld. Liever minder onderhoud en meer kleurkeuzes? Dan is steenslag ideaal als voegvulling. Bijkomend voordeel hierbij is de hogere waterdoorlatendheid.
     
  4. Zoek de beste verhardingsmaterialen

    Laat je adviseren bij de keuze van je verhardingsmaterialen. Maximale infiltratie kan absoluut hand in hand gaan met comfort en stijlvolle afwerking. Onze Eco Solutions combineren wat betreft de formaten, oppervlaktestructuren en kleuren perfect met onze boordstenen, trappen, Megategels en betonstraatstenen.

Creatief met verharding

Het Ebema_CustomConcrete-team ontwikkelt de meest innovatieve en out-of-the-box creaties. Kijk maar naar deze grensverleggende oplossingen en laat je inspireren voor je volgende project!

  • Aviena Edge: de tegel die rockt

Rock Werchter was de modderpoel aan de in- en uitgang beu en vroeg Ebema om hulp. Dus ontwikkelden we in nauwe samenwerking met Rock Werchter de Aviena Edge: een waterdoorlatende betonnen hoekige tegel in de vorm van de W van Werchter. Of M van muziek. Stevig genoeg om rockers én vrachtwagens te trotseren.

  • Bowler: bijzonder beton

De Bowler is de waterpasserende betonstraatsteen van de toekomst. De Bowler, geeft aan hoe creatief een ontwerp kan zijn, zonder aan efficiëntie in te boeten. Deze waterpasserende klinker is maatvast aan de basis voor een snelle en gemakkelijke plaatsing, terwijl je met de lichte kromming aan de bovenkant een natuurlijke look bekomt. Deze kromming en de brede voegen vergemakkelijken die infiltratie. 

  • Waterbench: awardwinnende bank

Ebema en de jonge Antwerpse ontwerpster Barbara Standaert sloegen de handen in elkaar. Resultaat: een bloembak waar je op kan zitten. Of een zitbank waar planten uit groeien. Dit bloemrijke zitmeubel buffert tot 280 liter water. Ideaal voor de flora die erin groeit. Niet toevallig won de Waterbench de Henry Van de Velde Public Gold Award 2020. 

Combinatieconcept

Verrassende ontwerpen maken met behulp van diverse formaten én types van Eco Solutions? Spelen met groene accenten zonder de begaanbaarheid aan te tasten? Het is allemaal perfect mogelijk dankzij onze combinatieconcepten. Alles is mogelijk terwijl je tegelijkertijd zorgt voor minimum 10% voegopening.

De Seamstone is de ideale steen om gesloten bestrating en waterpasserende tegels te verbinden. Deze steen is in twee formaten te verkrijgen (25x25 cm en 25x12,5 cm) en sluit hierdoor perfect aan op de Greenstone én de Grasslines Small. Je kan dus drie types stenen in verschillende formaten eindeloos met elkaar combineren. Kies zelf of je hierbij de voegen opvult met gras of grind. De Seamstone zelf is niet waterdoorlatend maar gaat wel efficiënt onkruidvorming tegen. Met zijn kleine voeg van 6 mm maakt hij stijlvol de verbinding tussen gesloten en waterpasserende tegels bestrating. Ideaal om bijvoorbeeld de in- en uitstapzone van parkeerplaatsen of inritten vlot toegankelijk te maken wanneer hij met een voegmortel wordt ingevoegd.

Ongetwijfeld ken je de Greenstone al. Deze Eco Solution creëert met zijn brede voegen openbare ruimtes met een groen karakter en kan hierbij een zwaardere verkeersbelasting aan. De Greenstone bestaat net zoals de Seamstone in formaat 25x25 cm en 25x12,5 cm. Handig om je  ontwerpen  optimaal in te vullen. En om te komen tot een creatief combinatieconcept. 

Wil je je ontwerp nóg groener? Combineer Seam- of Greenstones dan met Grasslines Small. Met maar liefst 49% openingen voor grasgroei én een  breuklast geschikt voor beperkt zwaarder verkeer, combineert deze Eco Solution het beste van twee werelden. 

Op zoek naar een robuustere look, strakke lijnen en een variëteit aan legpatronen? Ook de Grasslines Big vormt samen met de Stepstone een combinatieconcept waarbij een uniek patroon gemaakt kan worden met waterdoorlatende bestrating. Dit stevig legverband, door ineengrijpende nokken, zorgt er met een brede voeg van 42% openingen voor dat hemelwater voldoende in de bodem kan infiltreren.

Meer weten over slim verharden? Een specifiek project – groot of klein – bespreken? Neem snel contact met ons op.

Ontdek meer thematische blogposts