Groener verharden met poreuze of niet-poreuze opties
Tegen 2040 wil het Vlaamse regeerakkoord naar 0 hectare bijkomend ruimtebeslag gaan. Want volgens Statistiek Vlaanderen is momenteel meer dan 16 % van Vlaanderen al verhard, wat tweemaal meer is dan het Europese gemiddelde.
Ebema onderneemt daarom actie. Waterdoorlatende betonverharding is altijd ons eerste advies bij nieuwe projecten die een groot oppervlak aan bestrating voorzien. En we raden aan om waar het kan bestaande verhardingen te vervangen door slimmere opties. In ons Eco Solutions gamma onderscheiden we:
- Niet-poreuze waterpasserende tegels
Deze betonstraatstenen zijn ook wel bekend als grasbetontegels. Hierbij wordt het water eerst gebufferd in de voegen, waarna het infiltreert in de ondergrond. Hoe groter de voegen, hoe groter de buffercapaciteit en hoe vlotter de waterinfiltratie. Deze voegen kan je opvullen met gras of met steenslag, wat voor een nog betere waterdoorlatendheid zorgt dan gras.
- Poreuze of waterdoorlatende betonstraatstenen
Deze verharding is een efficiënt alternatief voor de niet-poreuze waterpasserende tegels. Check wel even of ze het BENOR-kwaliteitsmerk dragen om zeker te zijn van een degelijk vakmanschap. De waterdoorlatendheid per hectare zou minimaal 540 liter per seconde moeten zijn.
Onze traditionele waterpasserende betonstraatstenen hebben we in twee type verbandstenen:
De Halter is meer afgerond, de Jigsaw hoekiger (zie p. 40-41). De zijdelingse insluiting is perfect. In legpatroon vertonen de stenen meer dan 10% open voegen, waarmee deze steen voldoet aan het Technisch Voorschrift PTV 126, waardoor het water efficiënt de grond in dringt. De ideale oplossing om wateroverlast op straten, voetpaden, parkings en pleinen tegen te gaan. De Halter is beschikbaar in een dikte van 8 cm (lichtere belasting) en 10 cm (zwaardere belasting).
Lees verder voor meer info over onze Bowler, de aanvulling op deze verbandstenen.